Skip to content
Ediția de astăzi

Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a anunțat miercuri, 13 octombrie, că și-a dat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Am anunțat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales președinte al PNL, îmi voi prezenta demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaților și către secretarul general”, a declarat fostul președinte al PNL.

Orban şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor inainte de Congresul PNL, el precizând că, dacă va pierde şefia partidului, se va retrage şi din funcţia deţinută în Parlament. Ulterior, pe 27 septembrie, după Congresul PNL, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către preşedintele partidului, Florin Cîţu.

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor

Potrivit Articolului 20 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.

Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată. Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.