Skip to content
Ediția de astăzi

Lupta pentru șefia Senatului: Care sunt propunerile partidelor

PSD și PNL încep lupta pentru șefia Senatului României, a doua cea mai înaltă funcție în stat, după ce Teodor Meleșcanu a demisionat ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Marți, liderii social-democații au decis prin vot ca Șerban Nicolae să fie candidatul lor la președinția Senatului, prima Cameră a Parlamentului. În favoarea acestei propuneri au votat 35 de social-democraţi, iar 26 au fost împotrivă, a precizat senatorul PSD Florian Bodog.

De cealaltă parte, potrivit unor surse liberale, PNL o va propune în continuare pe Alina Gorghiu pentru şefia Senatului, potrivit PSNews.ro

La rândul său, USR îl va propune pentru funcţia de Preşedinte al Senatului României pe senatorul Vlad Alexandrescu.

Fostul președinte al Senatului Teodor Meleșcanu a fost audiat la DNA

Amintim că în februarie, la începutul sesiunii, Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Senatului după ce CCR a decis că alegerea sa a fost neconstituţională. La începutul sesiunii, după demisia lui Meleşcanu, PSD a anunţat că îl susţine pe Titus Corlăţean pentru a prelua atribuţiile de preşedinte al Senatului, PNL – pe Alina Gorghiu, iar USR – pe Vlad Alexandrescu.

Ulterior, niciunul dintre grupurile parlamentare nu a confirmat că propunerile din urmă cu trei săptămâni mai sunt valabile.

Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.

Dacă în primul tur niciunul dintre candidaţi nu întruneşte votul majorităţii senatorilor, se organizează un al doilea tur la care participă primii doi clasaţi în primul tur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.