Skip to content
Administrație locală Focus

Mandatele aleșilor locali au fost prelungite prin lege

Deputații au votat adoptarea proiectului de lege prin care mandatele aleşilor locali sunt prelungite până cel târziu pe 1 noiembrie, iar data localelor e decisă de Parlament, a trecut de Camera Deputaţilor.

Pentru a vota acest proiect de lege, care a fost votat vineri și la Senat, s-a convocat un plen special. Legea a trecut cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 66 de abțineri  și a fost trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În prezent, data alegerilor locale este stabilită de Guvern.  Mandatele în curs ale primarilor, consilierilor locali, preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor judeţeni se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale.

Prin derogare la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 2020 numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate, se va depune o singură listă de susținători pentru candidaturile la Consilii locale, funcții de primari sau pentru Consilierii Județeni sau președinte de Consiliu Județean.

De asemenea, listele de susținători vor putea fi semnate și depuse electronic, în condițiile legii.

Totodată, ”cu excepția duratei campaniei electorale, a termenului pentru depunerea candidaturilor și a termenului de 24 de ore, se reduc la jumătate. Dacă din operațiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracțiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracțiunile de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracțiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.