Skip to content
Ediția de astăzi

Marcel Ciolacu, PRIMA reacție la raportul lui Ionuț Vulpescu: Aș fi preferat să îl prezinte mai întâi în Comitetul Executiv

Marcel Ciolacu, președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), în exclusivitate pentru PSnews.ro, a reacționat în urma raportului dat publicității de președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu.

Ciolacu susține că Ionuț Vulpescu i-a prezentat raportul înainte de a-l da publicității, însă ar fi „preferat să îl prezinte mai întâi în Comitetul Executiv”, și apoi să îl facă public.

Totodată, președintele interimar al PSD susține că documentul lui Vulpescu „e posibil să fie subiect de discuție la următoarea ședință a Comitetului Executiv”.

„Foarte bine. Este opinia dânsului, e președintele Consiliului Național al PSD. N-am văzut ceva tendențios în raport. Este un punct de vedere pe care îl respect. Noi asta facem de ceva timp, luăm măsuri să reparăm lucrurile și deciziile greșite care s-au luat până acum. Pot să vă spun că eu, împreună cu colegii mei, nu vom mai lua decizii greșite. Sunt multe lucruri pe care le-am mai discutat. Și cu moțiunea împotriva lui Grindeanu, toate lucrurile de acolo s-au discutat în interiorul partidului, de când sunt eu președinte interimar al PSD. 

Categoric voi lua în considerare măsurile propuse de Ionuț Vulpescu. Asta facem și acum, e o dezbatere. Pentru prima oară este o dezbatere vie, neascunsă, transparentă. Eu zic că suntem pe drumul cel bun. Posibil ca acest raport să fie subiect de discuție la următoarea ședință a Comitetului Executiv. Marea majoritate a lucrurilor prezentate de colegul meu s-au discutat în interiorul partidului. Sunt greșeli pe care ni le-am asumat, dar mergem înainte. Știam și eu de acest document. Mi l-a arătat înainte să îl dea publicității. Aș fi preferat să îl prezinte mai întâi în Comitetul Executiv, dar este decizia lui Ionuț”, a declarat Marcel Ciolacu pentru PSnews.ro

Raport elaborat de PSD despre PSD

Declarația lui Ciolacu vine în contextul în care președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a dat publicităţii, pe blogul personal, un raport în care identifică 40 de motive pentru care partidul a pierdut alegerile din 2019.

Fostul ministru afirmă că raportul la care a lucrat „este un exercițiu de sinceritate în primul rând cu sine însuşi, dincolo de orice datorie morală sau profesională”.

„E un risc asumat. Însă doar așa partidul va rămâne viu. Documentul de față prezintă echidistant ceea ce s-a făcut bine în plan economic, social și politic, de către PSD, în ultimii ani, dar mai ales ce s-a făcut rău. Am obținut, în urma acestei analize, 40 de probleme care au împiedicat să se vadă binele de atâta rău. Sunt 40 de motive pentru care electoratul și-a retras votul de încredere față de noi”, spune social-democratul.

Potrivit lui Vulpescu, „PSD are nevoie de reforma structurii ideologice, reluarea procesului de democratizare a partidului, revitalizarea TSD pentru a deveni un for politic atractiv pentru tânăra generație, respectiv de organizarea alegerilor libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale”.

„Schimbările din societatea românească pe care PSD le-a ignorat:

1) Repolarizarea categoriilor de vârstă, respectiv generația pre-decret (decretul privitor la interzicerea avortului) și cea post-decret, care au aspirații diferite. În 2024, generația pre-decret va fi cu aproximativ 1,3 milioane persoane mai mică, iar cei din generația post-decret nu vor fi devenit încă pensionari. Dacă în anul electoral 2024 PSD se va adresa strict publicului vârstnic, performanța sa va avea de suferit, prin comparație cu momentul actual, din cauze demografice, indiferent de calitatea liderilor sau a mesajelor.

2) Recalibrarea geografică a României. Județele își schimbă rapid compoziția și numărul de locuitori. Există trend-uri bine definite, iar acestea – fără excepție – defavorizează PSD. Concentrarea regională actuală a PSD înseamnă că la fiecare scrutin, pentru a ține pasul cu restul scenei politice, PSD trebuie să obțină mai multe voturi din mai puțini oameni disponibili. Partidul obține constant scoruri bune în multe județe, dar aceste județe au o rată de prezență din ce în ce mai mică dintr-o populație din ce în ce mai mică. În procente, la nivel local, lucrurile arată bine, dar ele fiind calculate din totaluri din ce în ce mai mici înseamnă din ce în ce mai puține voturi. Acest lucru se întâmplă în timp ce în restul României lucrurile stau exact invers, oponenții PSD obținând scoruri dintr-o prezență din ce în ce mai mare dintr-o populație din ce în ce mai mare.

Locul dialogului necesar cu familia social-democrată europeană a fost luat de ostilitate fățișă și chiar de aluzii privind renunțarea de către PSD la familia stângii europene. PSD pare să nu mai aibă niciun partid prieten din cadrul familiei socialiste europene și nici în cadrul Internaționalei Socialiste.

PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență, iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Antiselecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD. Partidul a ajuns să fie reprezentat la nivel public/mediatic de către un grup restrâns de oameni care par că se pricep la orice subiect, din orice domeniu”, spune Vulpescu.

DETALII AICI: PSD, criticat aspru chiar din interior. Președintele Consiliului Național al partidului: După mai mult de doi ani de luptă cu justiția, ne-am bătut singuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.