Skip to content
Ediția de astăzi

Măsuri pentru sprijinirea firmelor afectate de pandemie: ajutoare de stat, scutiri de impozite pe muncă și imobile, eliminare de restricții

În funcție de evoluția situației economice și sociale, Guvernul are în vedere o serie de alte măsuri menite să sprijine în mod direct mediul de afaceri, pe lângă cele luate deja. Printre noile măsuri se numără acordarea de ajutoare de stat pentru firmele din domenii economice prioritare, scutiri de impozite pe muncă și imobile, extinderea unor facilități fiscale sau eliminarea unor restricții pe piața muncii.

Documentul citat amintește că Executivul a semnat deja o serie de măsuri de natură să susțină, imediat și cu putere, mediul de afaceri autohton, întreprinderile locale și locurile de muncă din economia reală, indică un document oficial analizat de Profit.ro, citat de PSNews.ro

Astfel, în privința întreruperii, parțiale sau totale, sau a reducerii activității societăților afectate și, implicit, a suspendării temporare a contractelor de muncă din inițiativa angajatorului, art. XI din OUG nr. 30/2020 reglementează plata indemnizației salariaților, și anume la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Plata tuturor acestor indemnizații se realizează din bugetul asigurărilor pentru șomaj, putându-se utiliza în acest scop inclusiv fonduri externe nerambursabile, ca de pildă fonduri europene.

Totodată, pentru sprijinirea IMM-urilor, prin OUG nr. 29/2020 a fost modificat și completat Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA. Programul constă în acordarea ​de garanții de stat pentru IMM-urile eligibile în condițiile în care acestea accesează anumite categorii de credite, menționate la pct. 1 alin. (3) din ordonanță.

Tot în sprijinul întreprinderilor și a PFA-urilor, care și-au întrerupt activitatea, total sau parțial, este posibilă amânarea la plată a utilităților și a chiriei pentru imobilele în care întreprinderile își au sediul social sau sediile secundare; invocarea ”forței majore” în contractele aflate în derulare, în conformitate cu noul înțeles al acestui termen; nedatorarea (și implicit, neplata) penalităților de întârziere în executarea obligațiilor contractuale în relația companiilor afectate cu autorităție publice.

Pentru susținerea exportatorilor, în mod individual sau în grup, art. III din OUG nr. 29/2020 prevede instituirea unui mecanism special de aprobare a operațiunlor acordate de Eximbank S.A., în numele și contul statului, care conduc la expuneri ce depășesc, cumulat, 50 milioane euro echivalent. Pentru societățile care au obligații fiscale/bugetare, art. VI, VII, VIII și IX din OUG nr. 29/2020 prevăd acordarea mai multor facilități, cum ar fi: obligarea notificării organelor fiscale competente în situații dificile, prorogarea termenelor de declarare sau de plată, neplata dobânzilor sau a penalizărilor de întârziere sau derogarea de la unele obligații fiscale restante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.