Skip to content
Focus

Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro a fost adoptat cu largă majoritate de Plenul Parlamentului European

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan anunță că Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro a fost adoptat marți seara, 9 februarie, cu largă majoritate de Plenul Parlamentului European.

Rezultatul votului a fost următorul: 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” și 69 de abțineri.

30,5 miliarde de euro din acești bani vor fi la dispoziția României.

Votul pe acest raport – pe care l-am coordonat în ultimele 6 luni din poziția de co-raportor – a reprezentat etapa finală pentru adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență. Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care mecanismul devină literă de lege. Misiunea noastră, la nivelul Parlamentului European, a fost încheiată. Banii sunt acum la dispoziția României și a celorlalte state membre. Raportul legislativ adoptat cuprinde toate lucrurile bune pe care le-am obținut anul trecut în negocierile privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Cuprinde, în primul rând, posibilitatea de a finanța din acest mecanism toate tipurile de investiții pe care România și le-a propus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt investiții care vor contribui la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Vom avea posibilitatea de a folosi acești bani în proiecte de infrastructură vitale României, în proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării. Un lucru foarte important este că, în urma solicitării noastre în Parlamentul European, construcția de noi spitale și modernizarea sau extinderea spitalelor existente devin acțiuni eligibile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a declarat eurodeputatul.

Siegfried Mureșan mai anunță că raportul prevede acordarea unui avans de 13% din alocarea totală prevăzută prin mecanism statelor membre, după ce inițial Consiliul Uniunii Europene propusese un avans – adică o prefinanțare – de 10% din suma totală.

Acest procent a crescut la 13%, ca urmare a propunerii Parlamentului European făcută la solicitarea europarlamentarului. Acest lucru înseamnă că, de îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial, prefinanțarea primită de România din acest mecanism va fi 3,95 miliarde de euro, față de 3,04 miliarde cât era prevăzut inițial. Astfel, oamenii vor simți mai repede beneficiile investițiilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență” a adăugat Siegfried Mureșan.

Am mai inclus în raportul legislativ cerința ca țările membre să facă o autoevaluare cu privire la riscurile pe care investițiile din acest mecanism le pot avea asupra securității cibernetice a Uniunii Europene. Am vrut să fim siguri că nu vor fi finanțate proiecte care pun în pericol securitatea cibernetică europeană. De exemplu, banii nu ar trebui folosiți pentru investiții în rețelele 5G de către companii ostile din țări din afara Uniunii Europene împotriva voinței noastre. Nu în ultimul rând, am introdus o clauză de revizuire după 2 ani. Astfel, vom putea aduce modificări mecanismului dacă observăm că anumite aspecte pot fi îmbunătățite”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.