Skip to content
Ediția de astăzi

Membrii USR votează dacă Dan Barna va mai rămâne la șefia partidului

După eșecul rușinos de la alegerile prezidențiale, unde s-a clasat pe locul 3, la aproape 8 procente sub prezidențiabilul PSD, Dan Barna caută tot felul de tertipuri pentru a fuge de explicații și a da socoteală pentru faptul că a dus partidul atât de jos.

Astfel, Dan Barna se pregătește să organizeze un „Congres online”, unde membrii partidului sunt chemați să răspundă la întrebarea: “Considerați că Dan Barna ar trebui să își dea demisia de la conducerea USR?”.  Votul se desfășoară online, pe parcursul a cinci zile şi s-a declanşat în urma solicitării lui Dan Barna, care a cerut un vot de încredere, în partid, după rezultatul de la prezidenţiale, potrivit PSNews.ro

Iniţial, preşedintele USR a spus că nu îşi dă demisia, însă, în urma criticilor interne, a decis să ceară un vot de reconfirmare în funcţie. Asta după ce colegi de-ai lui i-au reproşat modul în care a gestionat campania în primul tur de scrutin. În interiorul conducerii partidului există însă şi contestatari ai acestui vot de încredere cerut de liderul USR.

„Dragi colege, dragi colegi,
În următoarele cinci zile va avea loc o foarte importantă sesiune de consultare online privind viitorul partidului. Suntem toți chemați să răspundem la întrebarea: “Considerați că Dan Barna ar trebui să își dea demisia de la conducerea USR?”

Consultarea va avea loc prin intermediul platformei de vot Zeus, aceeași platformă folosită în trecut pentru a vota președintele USR, Comisia de politici publice și candidații USR la alegerile europarlamentare. Votul este programat să înceapă astăzi dupa ora 13:00 și se va sfârși miercuri, 20 noiembrie la aceeași oră.

În zilele următoare veți primi un email de la „Zeus Elections” cu subiectul „Consultare cu membrii partidului post alegeri prezidențiale”.
În acel email veți găsi un link unic, generat special pentru dumneavoastră ce vă va trimite spre platforma de votare.
– Nu dați acest link nimănui, nu puneți linkul pe Internet/Facebook.
– Vă recomandăm să folosiți browserul Google Chrome.
– În cazul în care primiți o eroare dați click dreapta pe link și selectați opțiunea „Deschide link in fereastra incognito”.
– Dacă votați de două sau mai multe ori, doar ultimul vot va fi luat în considerare la numărarea rezultatelor.

Din experiență știm că unele adrese de email nu vor primi linkul din prima încercare (o problemă des întâlnită mai ales la adresele @yahoo sau domenii de tip business) motiv pentru care vom retrimite în fiecare zi linkul de votare tuturor membrilor ce nu au votat. Daca nu primiți linkul de vot până luni, 18.11.2019 ora 11:00, vă rog să dați un email la [email protected]
După ce ați votat cu succes, veți primi automat un email conținînd dovada votului.

Pentru orice altă problemă legată de procesul de votare vă rog să ne scrieți la [email protected], începând de luni, ora 11:00.

Cu prietenie,

Secretariatul General”.

De fapt, prin acest Congres organizat de ochii USR-iștilor, Dan Barna se folosește pentru a justifica faptul că nu este necesară demisia lui. Într-un mesaj intern adresat membrilor USR, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, Dan Barna susține că indiferent de rezultat, va veni „cu un plan integrat de acțiuni pentru pregatirea partidului pentru alegeri și nivelul următor de funcționare”, fără a-și asuma, însă, starea în care a adus partidul.

Redăm integral mesajul lui Barna:

Dragi colegi,

Ne apropiem de finalul celui mai greu an din istoria partidului nostru. Un an în care ne-au fost testate toate aptitudinile: capacitate organizatorică, creativitate, hotărâre, rezistență la intoxicare, rezistență la frustrare și capacitatea de muncă, foarte multă muncă.

Înainte de toate, vreau să mulțumesc, în parte, fiecăruia dintre voi – pentru tot acest an și pentru eforturile voastre de a vă implica trup și suflet în două rânduri de alegeri cu campaniile aferente, care fac parte din proiectul nostru mare în patru pași – europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Suntem la jumătatea drumului, poate încruntați sau dezamăgiți de pasul al doilea, dar în picioare, cu ochii la orizont.

Am început acest an luptând singuri, cu 8 la sută în sondaje (IMAS, ianuarie 2019, îmi pare și mie o veșnicie de atunci) și ne apropiem de finalul lui într-o Alianță confirmată ca una dintre primele trei forțe politice ale țării, pe care PSD și PNL se străduiesc cu disperare să o diminueze prin toate mijloacele.

Suntem cu opt colegi în Parlamentul European, unde Alianța a dat conducerea grupului Renew Europe, iar la alegerile prezidențiale ne-am luptat cu mașinăriile de partid ale celor doi “grei” ai politicii – Președintele în funcție și Premierul.

Se putea mai bine la ultimele alegeri? Evident că se putea mai bine. Întotdeauna se poate.
Nu o să dau vina pe factori externi, ei există întotdeauna și vedem asta în aceste zile cu prisosință când, deși alegerile au trecut, fiecare strănut al nostru pare că este fabulos de interesant, continuând un atac susținut de multe săptămâni. Acești factori nu depind însă de noi decât într-o măsură relativă, din perspectiva unei necesare regăsiri a unei discipline de partid.

Dincolo de asta trebuie să vorbim despre ce a depins de noi. Vom face în zilele ce urmează rapoartele și analizele care ne privesc. Contextul îl știți și voi foarte bine. Pe măsură ce mai trec zile și se mai duce emoția și se mai adună informații, înțeleg că rezultatul obținut, indiferent cum îl privim, este rezultanta unui amestec de: entuziasm debordant, opțiuni strategice asumate (chiar dacă poate a afectat campania decizia de a nu intra la Guvernare, asumată consensual de CP, consider că e cea corectă pe termen lung pentru noi), bună credință pe alocuri naivă, resurse insuficiente, fake news și atacuri orchestrate la greu, decizii și poziționări interne cu efecte mai mult sau mai puțin previzibile, formulări echivoce sau neinspirate scoase defavorabil din context (fraza cu nu ne pasă de România era de fapt despre că nu avem majoritate dar a sunat prost tăiată din context), stângăcii de ne-experiență (încă sunt ofticat că nu i-am spus lui Jenei pe nume când m-am dus la el ca să fi evitat mizeria fake cu ne-recunoscutul și autograful), suport fluctuant în caravană fizic sau politic, calendar strâns suprapus peste o vară complicată etc etc. Despre fiecare dintre ele și impactul lor și măsurile pe care le vom lua vom vorbi pe îndelete în zilele următoare și la CP-ul de pe 30 noiembrie.

Echipa de campanie a fost în mare măsură aceea care ne-a făcut să visăm frumos după referendum și după europarlamentare și pe care am apreciat-o atunci cu entuziasm, așa că abordarea de a-i trata acum ca pe niște neica nimeni care au spart cristalul de Murano este greșită și nu o susțin cu niciun chip. La nivel de forță organizatorică și capacitate managerială, Cătălin Drulă a dovedit în coordonarea a trei campanii că este cel mai valoros om pe care-l cunosc și îl are organizația noastră. Iar dacă sunteți în căutare de suflet în USR, îl găsiți mare și frumos la Andrei Covaci sub tricou; cât despre capacitatea lui Ionuț Moșteanu de a rămâne în picioare indiferent cât de aprigă e furtuna am tot respectul.

De fapt cu oamenii aceștia din echipa de campanie, cu Alexandra, Elena, Andreea, Teo, Roxana, Ioana, Laurențiu, Steluța, Alex, Catinca, Shere, Horațiu, Andrei C, Iulia, Mihai, Ionuț G, Adriana, Alex, Andrei R, Ciprian N, Ciprian D, Silviu, Mircea, Larisa, Claudia, Cristiana, Andrei si Alex (Atelieru), Serban A, Bogdan D, Ana Maria, aș pleca oricând până la capătul lumii și înapoi fără să clipesc. Celor care au venit cu mine zile și nopți în autocar prin toate județele României, celor care au stat târziu în noapte zi după zi la sediu, tuturor celor care au crezut cu tot sufletul lor în această campanie le mulțumesc și au tot respectul meu.

Or, tocmai din respect pentru ei și pentru voi e datoria mea să vin în fața voastră și să decidem împreună pe ce drum mergem mai departe. Chiar dacă obiectivul l-am asumat cumva entuziast, din mers, și s-a dovedit nerealist, consider că responsabilitatea finală este a mea. Nu m-am ferit niciodată de răspundere, nu mă feresc nici acum.

M-am gândit mult dacă să-mi dau demisia de onoare în forma cerută de câțiva colegi în spațiul public. Pentru mine personal ar fi fost cel mai simplu și confortabil pas. Cred însă că a abandona partidul acum când începe lupta pentru locale și a-l arunca în incertitudine și într-o luptă electorală internă de cel puțin două luni ar fi o dovadă din partea mea de iresponsabilitate și de completă lipsă de viziune matură pentru interesele reale ale României.

Pe de altă parte, decizia finală a direcției de urmat, așa cum am făcut mereu în situații complicate, e a noastră, a tuturor. De aceea am luat inițiativa unei consultări cu toți membrii partidului, la fel cum s-a întâmplat și cu mandatul pe care mi l-ați încredințat în august. Consultarea va începe vineri, 15 Noiembrie la ora 13:00 și se va desfășura până miercuri, 20 Noiembrie, orele 13:00. Întrebarea la care vă rog să răspundeți cât mai mulți este:

„Considerați că Dan Barna trebuie să își dea demisia de la conducerea USR?”

Este o procedură legitimă și morală prin care, în calitatea de președinte al USR, consult membrii despre perspectiva lor concretă legată de viitorul imediat. Am totală încredere în acest proces, în votul vostru și în dorința de a face lucrurile să meargă la maximum posibil în acest moment. Detaliile tehnice vor fi transmise în continuare într-un mesaj distinct de către Secretariatul General.

Odată cu maturizarea noastră politică au venit și provocările mari. Le facem față, învățăm din greșeli când e cazul și, mai ales, ne concentrăm eforturile pe construcție.

E timpul să trecem la următoarea fază din evoluția noastră politică. Aceea în care entuziasmul nu mai e suficient. Am ajuns până în buza turului II de prezidențiale cu mult suflet și elan. Rezultatul ne arată că trebuie să mărim ritmul de profesionalizare a proceselor interne pentru că trebuie să luptăm cu practici rodate și stabilizate în 30 de ani.

După finalizarea consultării, indiferent de rezultat, voi veni cu un plan integrat de acțiuni pentru pregatirea partidului pentru alegeri și nivelul următor de funcționare. Pentru a putea conta în guvernarea viitoare trebuie să facem niște ajustări de proces și de disciplinare organizațională obligatorii. Perspectiva că am putea avea miniștri care vor fi atacați public vehement de colegi în logica unei greșit înțelese „libertăți de exprimare” este un scenariu pe care nu îl putem accepta.

Menționez aici doar câteva dintre direcțiile de acțiune pentru perioada următoare.

Consultare extinsă – Întâlnire fizic/ online o dată la două săptămâni cu liderii de filiale pe subiectele curente ale partidului pentru a avea o mai bună integrare a informațiilor între nivele.
Profesionalizare – Accelerarea efortului de extindere prin identificare și angajare de expertiză în zona de RU, Cercetare și procesare date și Comunicare internă/externă pentru fundamentarea deciziilor și pozițiilor politice.
Integrarea și profilarea comunicatorilor (guvern din umbră) – Alegerile Prezidențiale și, mai ales, pregătirea lor, au evidențiat o problemă a USR – necesitatea de a crește lideri relevanți și de a lucra la notorietatea acestora. Avem comunicatori, unii dintre ei din ce în ce mai buni și mai vizibili, dar notorietatea individuală a lor, cu două trei excepții, este mult sub ce are USR nevoie. Este necesară de fapt o integrare a agendelor personale cu cea a partidului.
UN SINGUR USR în exterior – Avem nevoie de un pact la nivelul structurilor decizionale (BN, CP) în sensul abordării unei atitudini constructive și civilizate în interior și proiectarea unei imagini de partid ferm în exterior. Avem 6 luni până la locale și un an până la parlamentare, interesul comun, indiferent de tabere și mai presus de interesul individual, ar trebui să fie consolidarea USR (atât intern, cât și în percepția publică) drept partidul capabil să conducă și să reformeze România. La CP-ul de pe 30 vom propune spre adoptare un cod de etică și disciplină prin care să ne asigurăm că ieșim din logica de comunicare externă gen tun de confetti.
Campania pentru locale. Acesta devine proiectul critic al perioadei următoare, cu atât mai mult cu cât în multe filiale nevoia de suport e foarte mare . Rezultatul va avea un impact major asupra parlamentarelor, deci asupra obiectivului nostru de a guverna România. Mixul de nominal (Primar) / liste (consilieri) adaugă în complexitate, dar un rezultat bun ar arăta că suntem un partid matur, capabil să formeze și lideri, și echipe. Avem nevoie de toate armele pregătite pentru bătălia pentru locale, avem nevoie de o coordonare la nivelul întregului partid, avem nevoie de o gestionare eficientă a resurselor, a comunicării, a strategiei, avem nevoie de suport pentru filiale. Iar campania a început deja.

Suntem noi, dar nu mai suntem la început. Am intrat în liga mare și acum trebuie, în numele tuturor oamenilor care cred în misiunea noastră, să confirmăm că știm de ce suntem acolo.

Nimeni nu ne votează ca să audă justificări. Se așteaptă de la noi hotărâre și rezultate.

Vin alte două rânduri de alegeri. Nu vă așteptați să ne fie ușor, că nu ne va fi.

Anul 2019 le-a arătat partidelor vechi că suntem aici și n-avem de gând să plecăm nicăieri. Indiferent care va fi decizia voastră, cât timp voi fi în acest partid, indiferent de poziție, voi continua să muncesc pentru ceea ce am promis în 2017 când m-ați ales președinte: „ USR va fi un partid care va conta și va rămâne în politica din România.”

Vechea clasă politică a văzut energia voastră, a văzut cât de mulți suntem și înțelege că odată început acest proces, inevitabil vor pierde. Le e teamă de hotărârea noastră, de insistența noastră și de faptul că am spart acel zid care le permitea să țină electoratul captiv într-o zonă convenabilă lor.

De data aceasta am fost aproape dar nu am reușit, e clar că va trebui să facem un val mai mare fiind mai organizați, mai iscusiți și mai disciplinați ca să compensam toate „paradoxurile anti statistice” din finalul zilei de vot. Îl vom face!

Sunt gata să îmi asum mai departe următorii pași, dar decizia vă aparține în totalitate cu privire la leadership-ul proiectului nostru. Voi accepta această decizie cu inima deschisă.

Am încredere că toți putem învăța din greșeli – că am făcut-o deja – și că putem merge mai departe împreună.

Voie bună,

Dan Barna”.

Se cere DEMISIA lui Dan Barna

PSnews.ro a scris în urmă cu câteva zile cum, Potrivit surselor, în ședința de comitet politic de luni deputații Tudor Benga și Cosette Chichirău au cerut demisia președintelui Dan Barna, dar și a lui Ionuț Moșteanu și Cătălin Drulă, care au coordonat campania electorală, ca urmare a rezultatului obținut duminică.

DETALII AICI: Scandal în USR: se cere DEMISIA lui Dan Barna după scorul rușinos de la prezidențiale

Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale. După numărătoarea tuturor voturilor, clasamentul arată în felul următor:

Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292 voturi)

Viorica Dăncilă – 22,26% (2.051.275 voturi)

Dan Barna – 15,02% (1.384.450 voturi)

Mircea Diaconu – 8,85% (815.201 voturi)

Theodor Paleologu – 5,72% (527.098 voturi)

Hunor Kelemen –  3,87% (357.014 voturi)

Ramona-Ioana Bruynseels – 2,65% (244,275 voturi)

Alexandru Cumpănaşu – 1,53% (141.316 voturi)

Viorel Cataramă – 0,53% (48.622 voturi)

Bogdan Stanoevici – 0,43% (39.192 voturi)

Cătălin Ivan – 0,36% (32.787 voturi)

Ninel Peia – 0,34% (30.884 voturi)

Sebastian Popescu – 0.33% (30 850 voturi)

John Ion Banu – 0,30% (25.769 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.