Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent

Microcentralele de cartier pe gaz ar putea rezolva problema încălzirii Severinului

Administrația locală din Drobeta Turnu Severin ar putea investi în amenajarea unor microcentrale pe gaz de cartier pentru a rezolva problema încălzirii municipiului. Actualul sistem de termoficare este generator de pierderi, ineficient tehnic şi economic.

După o lună de funcționare a microcentralei pe gaze naturale, amenajată la blocurile ANL din Drobeta Turnu Severin, în cadrul unui proiect pilot, a rezultat un cost de producție al gigacaloriei la ieșirea din cazan de 257 de lei, la care se vor adăuga cheltuielile de distribuție ale SPAET.

Este evident un preț mult mai mic față de tariful de aproape 600 de lei al gigacaloriei produsă  la Termocentrala de la Halânga.

”Am urmărit și am monitorizat foarte atent lucrările la acest proiect pilot fiindcă trebuie rezolvată problema încălzirii Severinului, iar extinderea la nivel de municipiu a acestor microcentrale cu alimentare pe gaze naturale cred că este o soluție viabilă. După o lună de funcționare a microcentralei pe gaz, a rezultat un cost de producție al gigacaloriei la ieșirea din cazan de circa 257 de lei. Dacă luăm în calcul prețul de producție al gigacaloriei produsă la Termocentrala de la Halânga (care funcționează cu alimentare pe păcură) care este de circa 480 de lei, observăm că în noua variantă prețul de producție al gigacaloriei se reduce cu 46%. Chiar și subvenționat, prețul gigacaloriei produsă la Halânga a împovărat severinenii cu facturi extrem de mari în această iarnă”, spune prefectul Cristinel Pavel.

Concret, prețul gigacaloriei obținută de microcentrala pe gaz este de 257,0330 lei, la care se adaugă costul de distribuție între punctul termic și apartamente de 81,6102 lei, rezultând prețul la consumator, fără subvenție de 338,8417 lei gigacaloria.

Gigacaloria produsă la Termo Halânga ajunge la 478,59 lei gigacaloria, la care se adaugă costul de distribuție între punctul termic și apartamente de 81,6102 lei și costul de transport între centrala termică și punctele termice de 31,8087, rezultând prețul la consumator fără subvenție de 592,0689 lei gigacaloria.

”Pentru a obține prețul de 292 lei pe gigacalorie, pe care îl plătește populația, subvenția pe gigacalorie acordată de Primăria municipiului a fost de 300 de lei, în cazul centralei termice de la Termo și 46 de lei în cazul microcentralei, rezultând o economie la bugetul local de 254 lei/gigacalorie și aproximativ 1 miliard de lei pe lună doar la punctul termic de la ANL.  Concluziile sunt clare: acest proiect pilot este un succes, atât din punct de vedere al costurilor gigacaloriei, cât și din punct de vedere al calității energiei termice furnizate și reprezintă, fără dubiu, cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin”, spune viceprimarul Daniel Cîrjan.

Valoarea totală a investiției se ridică la 110.000 euro, din care valoarea echipamentelor și a kiturilor de instalare se ridică la circa 61.000 de euro.

Lucrările efective de construcții-montaj au fost efectuate în regie proprie de către firma SC Mehedinți Gaz.

În acest proiect pilot, inițiat de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu și aprobat în luna noiembrie 2019 în Consiliul Local, au fost incluse 480 de apartamente din zona ANL din municipiul Drobeta Turnu Severin.

 

1 comentariu la “Microcentralele de cartier pe gaz ar putea rezolva problema încălzirii Severinului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.