Skip to content
Social

Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV

Ministerul Sănătății anunță că a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcțiile de sănătate publică din țară.

Aceste doze vor fi repartizeze medicilor de familie

”Ce poți face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta”, este mesajul transmis de ministerul Sănătății.
Achiziționarea vaccinului împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătății pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie.

Ce este HPV?

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a Human Papilloma Virus (în română este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman). HPV reprezintă un grup de peste 150 de virusuri înrudite. Fiecarui virus i s-a atribuit un numar care reprezinta tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16.

Se numeste papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determina aparitia verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). Totusi, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu HPV.

Vaccinurile HPV stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi, astfel incat atunci cand organismul va veni in contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta si vor preveni ca virusul sa intre in celule si sa le infecteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.