Skip to content
Ediția de astăzi

Miniștrii USR – PLUS au demisionat în bloc

În contextul scandalului din Parlament legat de depunerea moţiunii de cenzură, miniștrii USR-PLUS și-au depus mandatele luni seară. Decizia a fost luată de liderii USR-PLUS în urma ședinței Biroului Politic.  Fiecare dintre miniştrii USRPLUS îşi vor prezenta bilanţul marţi dimineaţa, începând cu ora 10.00.

Bună ziua, România! Este un moment care privește întreaga țară. Am promis că vom fi un partid altfel și am fost un partid altfel. Nu am ezitat să vorbim când era mai facil să tăcem.

Am arătat că se poate altfel și în această Românie, nu peste 10 ani.”, a spus co-preşedintele USRPLUS, Dan Barna.

Acesta a mai spus că nu a fost o decizie grea: „Am decis că nu mai putem merge mai departe care nu are minim respect pentru adevăr. Este legitimă lupta politică internă într-un partid, dar atunci când arunci cu miliardele…

Nu se mai poate așa și nici nu se va putra așa cu USR PLUS. Florin Cîțu a dinamitat această coaliție. Nu mai poate fi premier și miniștrii USR PLUS se retrag din cabinet. Ne prtezentăm demisiile. Mâine dimineață va avea demisiile pe birou.„, a spus Dan Barna.

El a sosit la declaraţii în aplauzele colegilor săi, miniştri şi parlamentari. ”Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate”, a explicat Dan Barna.

Alianţa USR PLUS deţine în Guvern portofoliile Justţiei, Sănătăţii, Cercetării, Proiectelor Europene, Transporturilor şi Economiei. Postul de ministru al Justiţiei a rămas deja vacant după revocarea lui Stelian Ion.

Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS nu înseamnă automat căderea Guvernului Cîțu, care poate funcționa mai departe și fără prezența partenerului de coaliție în guvern. Premierul Cîțu urmează doar să numească miniștri interimari pe o perioadă de 45 de zile, iar activitatea cabinetului poate continua.

După cele 45 de zile, premierul face propunerea de remaniere către Parlament și obține sau nu aprobarea noii structuri guvernamentale. În baza aprobării Parlamentului, la propunerea premierului, Președintele emite decretele de numire a noilor membri ai Guvernului.

De facto, Guvernul Cîțu cade doar prin moțiune de cenzură votată în Parlament sau dacă prim ministrul decide să demisioneze. Premierul urmează să numească miniștri interimari pe o perioadă de 45 de zile, iar activitatea cabinetului poate continua.

Între timp, președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii Dan Barna și Dacian Cioloș la Cotroceni printr-un sms.

Vicepremierul demisionar Dan Barna a anunţat că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a merge la discuţii, iar mesajul va fi de a continua guvernarea în aceeaşi coaliţie, dar cu alt premier.

Astăzi, de la Cabinetul domniei sale (preşedintele Klaus Iohannis – n.r), a venit o invitaţie pentru mâine după-amiază voi participa la acel dialog”, a declarat, luni seară, Dan Barna.

Întrebat care este mesajul pe care-l va transmite preşedintelui, după ieşirea de la guvernare, Dan Barna a declarat: ”Mesajul şi mandatul este foarte clar şi neechivoc: un nou premier în cel mai scurt timp, putem continua să facem reformele şi România poate s meargă mai departe în această coaliţie despre care noi credem că este singura care poate să guverneze România în acest moment (…) Lucrurile se pot închide în câteva zile”.

Dan Barna a anunţat, luni seară, că miniştrii USR PLUS îşi depun mandatele, iar premierul Florin Cîţu va avea marţi dimineaţă pe birou demisiile lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.