Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Ministrul Economiei la ”Ora Guvernului” – anunț important pentru români cu privire la prețul la gaze

Ministrul mehedințean al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu a fost luni prezent la Camera Deputaților unde a fost invitat la Ora Guvernului. Cu această ocazie ministrul a vorbit despre liberalizarea prețului la gaze și despre măsurile economice post – covid și perspective de însănătoșire a economiei românești. Virgil Popescu a dat asigurări că prețul la gaze pentru români va scădea după 1 iulie, când se va liberaliza prețul.

Ați vorbit de liberalizarea pieței gazelor naturale și ce facem pentru acest lucru. Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a prețului la gaze naturale când prețul pe piețele europene și regionale este jos. Și ea nu vine singură, liberalizare vine cu un pachet de gas release prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos. Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor; anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continua, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață. Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională. Ați vorbit de liberalizarea pieței gazelor naturale și ce facem pentru acest lucru. Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a prețului la gaze naturale când prețul pe piețele europene și regionale este jos. Și ea nu vine singură, liberalizare vine cu un pachet de gas realease prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos. Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor; anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continua, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață. Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională”, a declarat ministrul.

Totodată, Virgil Popescu a dat asigurări că se vor face investiții în domeniul energiei și se negociază la Bruxelles pentru bani de extindere a rețelelor de gaze naturale.

Am promis că vom da drumul la investiții. Pentru prima dată în istoria ultimilor an, companiile din energie și-au asumat programe de investiții pe 5 ani cu termene clare. Acest lucru a fost făcut în urma aprobării exceptării de la obligativitate a tranzacționării pe OPCOM a energiei produse de unitățile nou înființate, adică practic de către investițiile noi. Am promis în Programul de Guvernare și am făcut. Vom stimula investițiile noi și vom avea apetit investițional în domeniul producției energiei electrice în România. Va fi mai multă energie electrică, iar oferta va fi mai mare decât cererea. Asta ne-am dorit. Prețul energiei electrice este mare pentru că avem cerere mai mare ca oferta. Avem multe capacități de producție energie electrică, dar, din păcate, nefuncționale. La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investiții multe și încrederea investitorilor. Toate aceste lucruri le-am făcut, și le vom face, în plină pandemie. Nu ne-a fost frică să le facem și eu cred că facem bine. Negociem la Bruxelles și finalizăm programul de creștere a rețelei de distribuție gaze naturale. Avem fonduri în POIM pe energie pentru programe pilot de creștere a rețelei inteligente de gaze naturale. Nu mai putem extinde rețelele ca până acum. Bruxelles vrea să finanțeze, dar vrea rețele noi, moderne. Nu trebuie să facem zgomot, nu trebuie să ne batem cu pumnul în piept în presă, dar rezultatele se vor vedea. Vom folosi bani din fondul de modernizare de 4-5 miliarde de euro. O negociere nu se face cu zgomot, sau în presă, ca să ne arătăm în fața tuturor: “Uite, ce facem noi!”. România nu va fi văduvită de banii pentru gaze naturale. Gazul natural va fi în casele românilor. ROMGAZ are în planul de investiții aprobat azi în AGA fabrica de metanol. Metanolul este prima, vor urma și altele. Pas cu pas le facem pe toate. Evident, cu sprijinul Parlamentului. Le mulțumesc colegilor de la USR pentru că au votat Programul de Guvernare. Să aibă răbdare. Suntem oameni de cuvânt și ne ținem de cuvânt”, a mai spus ministrul mehedințean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.