Ministrul mehedințean al Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 11 ianuarie, că a avut o întâlnire la Guvern cu prim-ministrul, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Ministrul de Finanțe, președintele ANRE și secretarul general al Guvernului unde au discutat despre facturile la energie electrică, la gaze naturale, ce măsuri pot fi luate în continuare.
”Am prezentat o scurtă evaluare preliminară, așa cum am spus, că în cursul lunii Ianuarie vom face, a legii plafonării și compensării. Vă pot spune că pentru lunile Noiembrie și Decembrie, la nivel de energie electrică, consumatori casnici, vorbim de aproximativ 80% din beneficiari, din totalul gospodăriilor, au beneficiat de compensare și plafonare. În jur de 60% la plafonare, sunt cifre care bat cu cifrele statistice cu care am început și am fundamentat legea plafonării și compensării. Da, am spus-o și aseară, o s-o spun tot timpul, sunt furnizori care nu au trimis facturi neplafonate și necompensate și, practic, putem spune că de ieri toți marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal. Noi avem datele preliminare, după ce ei au trimis facturile și probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC și în urma controlului care este încă în desfășurare, sunt și eu foarte curios să vedem exact. Din datele pe care le-am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit în așa fel încât, până în data de 15 Decembrie a emis facturile așa cum trebuie și așa cum scrie în lege. Am discutat astăzi la Guvern ca pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, ținând cont că securitatea alimentară este o component foarte importantă a securității noastre naționale, am discutat să avem o schema de compensare nu numai pentru întreprinderi mici și mijlocii ci și pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru absolut toți care sunt în această zonă și începând cu data de 1 Februarie vrem să o avem în funcțiune. Discut împreună cu domnul ministru Chesnoiu și vom merge în Guvern cu un proiect legislativ în așa fel încât să avem o schema de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Practic, din prețul la energie electrică, din prețul la gaze naturale să-I ajutăm compensând factura, în așa fel încât să fie competitive pe piață și prețul alimentelor să nu crească”, a explicat ministrul mehedințean.
Virgil Popescu a anunțat că după 1 aprilie se gândesc continuarea unei scheme de ajutor pentru consumatori, scheme de compensare pentru consumatorii casnici.
”În așa fel încât, după data de 1 Aprilie să avem posibilitatea să reducem TVA-ul de la 19% la 5%, în paralel cu o scoatere din prețul energiei electrice a bonusului de cogenerare și a tarifului de certificate verde. Evident, la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kw la energie electrică plus o marjă de 10%. De asemenea, gândim să vedem și în funcție de prețul la gaze naturale, să vedem ce putem face pentru gaze naturale. Eu v-am spus, din estimările mele, consumul o să scadă din luna Aprilie, credem că va scădea și prețul la gaze naturale. Și mai mult, pentru întreprinderile mici și mijlocii, de asemenea, gândim o schema de ajutor, după data de 1 Aprilie, în așa fel încât, întreprinderile mici și mijlocii să poată și cu beneficiarii legii plafonării și compensării, să poată beneficia, cel puțin până la data de 1 Iulie, de acest ajutor. Dar, ceea ce vreau să transmit clar, un mesaj pentru toți cei care vor fi potențiali beneficiari, vom urmări ca acest ajutor de stat să se ducă țintit către ei dar, să-și asume și anumite condiționalități, cum ar fi păstrarea locurilor de muncă. Dorim să-I ajutăm, sigur, dar dorim și din partea mediului de afaceri să păstreze locurile de muncă. Asta lucrăm și în cel mai scurt timp, împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul de Finanțe, vom redacta proiectul de Ordonanță de Urgență și vom veni în Guvern cu el”, a mai explicat ministrul Energiei.