Skip to content
Focus Recent

Ministrul Justiției anunță că reia procedura pentru șefia DNA! Din 4 candidați niciunul nu a reușit

Ministerul Justiției a anunțat vineri, 27 iulie, că niciunul dintre candidații pentru șefia DNA nu au îndeplinit condițiile necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Candidații au fost procurorii DNA Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr de la Parchetul instanţei supreme.

În perioada 09 – 27 iulie s-a desfășurat procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Selecția s-a desfășurat în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale. În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată”, se arată într-un comunicat al ministerului Justiției.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 9 iulie, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Cum reacționează Opoziția

PNL transmite că ”este inadmisibil ca dintre cei patru candidați care și-au manifestat dorința de a ocupa această poziție Tudorel Toader să decidă să nu facă nicio nominalizare”.

Îi solicităm ministrului Justiției să dea explicații publice și să prezinte criteriile care au stat la baza deciziei de respingere a tuturor candidaților. Este greu de înțeles cum niciunul dintre candidați nu a întrunit condițiile pentru a fi desemnat pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție. Partidul Național Liberal a cerut ca toți candidații care îndeplinesc criteriile legale să fie înaintate CSM pentru evaluare, iar atributul de selecție să aparțină organismului care este garantul independenței justiției, conform Constituției. Rolul ministrului Justiției trebuia să fie acela de a propune Președintelui României spre numire în funcție a acelui candidat care ar fi obținut avizul favorabil al CSM. Propunerea PNL este în acord cu solicitările Comisiei Europene, prin raportul MCV, cu principiile constituționale și cu Legea privind statul judecătorilor și procurorilor. Ne întrebăm dacă nu cumva Tudorel Toader așteaptă candidatura unuia dintre cavalerii apocalipsei justiției din România, în persoana lui Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Florin Iordache, și aplicarea principiului sovietic potrivit căruia „reluăm procedura până iese cum vrem noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.