Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Ministrul mehedințean anunță că se dau bani producătorilor străini care promovează România în filme

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu anunță că industria cinematografică va beneficia de sprijin până în 2023, prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică.

Am prelungit în ședința de Guvern schema de ajutor de stat și, totodată, am suplimentat fondul cu 150 milioane de euro! Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a preluat această schemă de la Comisia Națională de Prognoză și a fost nevoie de o serie de modificări pentru a o face eficientă. La inițiativa MEEMA, alături de colegii din Guvern am adoptat aseară Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. În primul rând, prin adoptarea prezentei hotărâri, au fost alocate încă 150 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii acestei industrii. Astfel, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro. Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 și credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025. Prin această schemă vom crea noi locuri de muncă, vom atrage investiții noi în studiouri de film. Producători de film și actori celebri vor putea filma și promova România și destinațiile noastre turistice, prin producțiile cinematografice”, a anunțat ministrul mehedințean.

Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul „primul venit, primul servit”, va fi efectuată de către Comisia de Film în România, din care vor face parte personalităţi din mediul universitar, reprezentanţi ai mediului cultural şi artistic, persoane cu experienţă în domeniul cinematografiei, persoane cu experienţă în afaceri, juriști, economiști cu experiență în domeniul finanțe/contabilitate și auditori cu experiență de minim 3 ani în domeniul ajutoarelor de stat.

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual şi se derulează până la 31.12.2023, cu posibilitate de prelungire. Până la această dată se pot încheia acorduri de finanţare în baza prezentei scheme, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.

Gestionarea schemei de ajutor de stat presupune și adoptarea unor norme de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri modificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.