Skip to content
Ediția de astăzi Social

Ministrul Muncii: Părinții pot sta, prin rotație, cu copiii acasă

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, propune, în contextul închiderii școlilor începând de miercuri, ca părinții să rămână, prin rotație, cu copiii acasă.

Prin decizia de închidere a școlilor și grădinițelor, părinții a peste trei milioane de copii se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea copiilor. Părinții s-au confruntat cu aceeași întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluții au răsuflat ușurați. Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situație disperată. Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiță de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la nașterea fetiței, tatăl a rămas să își crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniță cu program prelungit”, a scris, marți seara, Violeta Alexandru, pe Facebook, potrivit PSNews.ro

Ministrul vine și cu câteva soluții pentru părinți, aplicabile în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

– Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru

– Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit

– Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță)”, sunt cele trei propuneri are ministrului Muncii.

Conform sursei citate, în cazul familiilor cu doi părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza.

De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici.

Nu aș recomanda:

1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă.

2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document”, scrie ministrul.

În plus, Violeta Alexandru amintește de proiectul de lege aflat în dezbatere la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid școlile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori.

Aici apare problema unui număr de circa 2-3 milioane de părinți care pot solicita acest drept simultan. Cam 50% din angajații din România”, mai spune ministrul interimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.