Skip to content
Ediția de astăzi

Ministrul Nelu Tătaru: Putem face până la 52.400 de teste într-o zi

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara în emisiunea „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, de la B1TV, că încă de la începutul pandemiei unităţile medicale din România au fost împărțite în mai multe categorii: „Fază 1, fază 2, spitale suport COVID și fază 3, spitalele care asigură, cele mai performante, spitalele județene, tratamentul sau asistența medicală pentru patologia non-COVID„.

Întrebat cum comentează situaţia de la spitalul din Ploiești, unde mai mulţi bolnavi au fost ţinuţi afară în ploaie pentru a fi testaţi pentru COVID, Tătaru a declarat că nu este o situaţie singulară din sistemul sanitar actual, în condiţiile supraaglomerarii unităţilor medicale: „Cunoaștem situația de la Ploiești și nu este singura la Ploiești, unde am avut și discuții încă de acum două săptămâni, încă de acum o lună. Avem un management care tratează defectuos tot ce înseamnă primirea urgențelor, unde putem vedea aglomerări cu paturile ocupate de izolatoare de la cei suspecți sau cei confirmați până pleacă. Solicitările noastre de atunci au fost încă de a degaja și a însemna ce este suspect câte un pat sau câte un salon pe fiecare secție în acel spital, încât acea unitate de primire urgențe să nu congestioneze”, a explicat ministrul.

Bâlbe administrative în plină criză de personal calificat

Referindu-se la situația cadrelor medicale și a medicilor rezidenți blocați de birocrație, Nelu Tătaru a precizat că  certificatul de medic specialist se ia în urma unui examen de medic specialist. „În acest moment a fost o sesiune pentru medic specialist, 23 septembrie – 24 octombrie, în care s-au prezentat la examenul de medic specialist. O parte dintre cei care absolvă acest examen sunt cei care au terminate toate modulele. Ei vor primi acel certificat de medic specialist. Ceilalți au susținut, au absolvit, dar vor primi acest certificat după ce termină toate modulele, adică cinci ani întregi sau șase ani întregi. (…) Medicii rezidenți și până acum au fost în prima linie, și rezidenți de anul III, IV sau V, rezidenții mari. Au participat și pentru asta le mulțumesc foarte mult, au fost acolo. Noi când detașăm un grup de specialiști, să spunem ATI, trimitem doi specialiști care supervizează și trei sau patru rezidenți care sunt oamenii care lucrează sub supravegherea acestor specialiști„, a argumentat ministrul.

Cum se face monitorizarea pacienţilor COVID la domiciliu

Despre nevoia de medici și despre apelul referitor la bolnavii care se tratează de COVID acasă fără să consulte neapărat un specialist, Nelu Tătaru a invocat prevederile Ordonanței de Urgență recent aprobată în ședința de Guvern, care specifică faptul că „asimptomaticii sau simptomaticii ușori, sau oligosimptomaticii fără comorbidități să poată fi tratați acasă. Ei sunt tratați sub supravegherea medicului de familie. Medicul de familie primește un al doilea contract de la Casa de Asigurări pentru fiecare monitorizat pe care îl are în subordine„.

Întrebat ce presupune această monitorizare, Tătaru a precizat că pacientul „asimptomatic este sunat repetat de medicul de familie pentru simptomatologie, pentru niște repere pe care le poate da în urma unei foi de parcurs și de supraveghere pe care o avem. Această foaie merge și către DSP. Tot în Ordinul de ministru care vine după această Ordonanță va fi și acea digitalizare în Coronaforms, care în această săptămână, până miercuri, îl avem într-un mod de pilot la nivelul Doljului și al Bucureștiului să vedem cum evoluează, iar în această digitalizare, platformă Coronaforms, laboratorul, pentru pacientul care stă acasă și așteaptă rezultatul, va trimite un sms și un mail în format electronic cu rezultatul pacientului. Îl va primi pacientul. Tot în Coronaforms îl va primi și DSP. Îl va primi pe CNP. (…) El va fi informat, atât DSP, atât pacientul care așteaptă acasă, care până atunci era carantinat, neștiind un rezultat, cât și medicul de familie, și Casa. Va primi în acel moment și decizia, tot la fel, pe această platformă, de izolare sau de carantinare„.

Întrebat dacă un pacient infectat poate să locuiască într-o locație în care există o parte din familie care nu este bolnavă, ministrul a spus că acest lucru este posibil doar dacă pacientul stă separat, în camere separate și nu au contact cu ceilalţi membri ai familiei, în caz contrar fiind posibilă izolarea în locuri instituționalizate.

52.400 de teste zilnic, limita României

Despre numărul de teste pentru detectarea infectării cu noul coronavirus care pot fi făcute de România la ora actuală, ministrul Tătaru a precizat că „În acest moment o capacitate de 143 de puncte, în care, după cum ați văzut, au fost și zile în care am făcut 37.000. Avem o medie de 35.000 pe care le putem face pe zi. Dacă luăm un maxim istoric pe care l-a făcut fiecare laborator, vom putea vedea că putem face până la 52.400 de teste într-o zi„.

Tototdată, Nelu Tătaru a declarat că nu crede în posibilitatea instituirii unui nou lockdown în România: „Eu nu cred că vom face lockdown. În restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată, măsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.