Skip to content
Focus

Mizele turului întâi: PSD și USR își joacă viitorul politic în alegerile de duminică

Alegerile prezidențiale bat la ușă, iar cursa pentru turul II se anunță a fi cu adevărat strânsă. În acest moment, potrivit sondajelor de opinie, Klaus Iohannis nu ar trebui să aibă nici o problemă în a-și adjudeca un nou mandat la Cotroceni. Există însă două partide care au o miza uriașă în a ajunge în turul II: PSD, respectiv USR.

Pentru ambii candidați PSD și USR există atât o miză personală care ține de supraviețuirea acestora la șefia respectivelor partide, cât și una legată de propulsarea partidelor ce îi susțin în viitoarele alegeri locale și parlamentare, potrivit PSNews.ro

În toate alegerile din postcomunism, candidatul FSN/PDSR/PSD s-a aflat cel puțin în turul al II-lea sau a câștigat alegerile. O eventuală absență a candidatului PSD în turul al II-lea al prezidențialelor ar marca un moment de cotitură în istoria partidului. PSD și-ar continua alunecarea periculoasă înspre un partid de mâna a doua începută după alegerile europarlamentare din mai 2019.

Incapacitatea de a ajunge în turul al II-lea ar declanșa un lanț de evenimente care vor influența direct alegerile locale și parlamentare cu consecințe potențial dezastroase pentru social-democrați. În istoria partidelor politice din România au existat cazuri de partide mari care au ajuns în pragul disoluției – PRM – din cauza unei crize de conducere sau a unei schimbări în percepția opiniei publice.

Dincolo de însăți miza supraviețuirii partidului, există și miza supraviețuiri politice a liderului partidului. În cazul în care Dăncilă nu ajunge nici măcar în turul II, aceasta va fi cel mai probabil eliminată de la șefia partidului și va începe o nouă luptă internă pentru preluarea PSD. Repercusiunile sunt greu de anticipat, dar cel mai probabil bătălia internă va afecta mult credibilitatea și capacitatea de mobilizare a partidului pentru alegerile de anul viitor.

USR are și el o miză uriașă în scrutinul de duminică. Dacă USR reușește să-l trimită pe Dan Barna în turul al II-lea, confirmă trendul ascendent început în mai, odată cu alegerile europarlamentare și se conturează ca un viitor competitor serios pentru PNL în alegerile locale și parlamentare din 2020. USR are încă statutul de partid parlamentar mic – potrivit literaturii de specialitate un partid parlamentar poate fi considerat “mare” dacă obține peste 15% în două alegeri generale succesive.

Pentru USR, prezidențialele vor reprezenta un test de maturitate și pot constitui rampa de lansare spre statutul de partid mare. Ca și în cazul PSD, există și aici o miză personală pentru Dan Barna. Acesta a făcut per total o campanie nereușită. În principal, ezitările și răzgândirile sale în privința susținerii Guvernului Orban i-au șubrezit poziția. Mulți susținători ai USR-PLUS n-au mai știut ce să creadă și mai ales au avut motive să pună la îndoială capacitățile de lider ale dlui Barna. Totuși, dacă ajunge în turul II, toate lucrurile acestea vor fi uitate. Dacă Barna nu reușește să ajungă însă în turul II, am putea asista la o reorganizare în interiorul USR, iar acesta ar putea pierde conducerea partidului. Useriștii au așteptări mari și e greu de crezut că vor trece cu vederea eșecul lui Barna de a ajunge în turul al II-lea. Un pretendent din interiorul partidului ar putea folosi și recentele dezvăluiri mediatice împotriva lui Barna, forțând plecarea acestuia din fruntea partidului. Ca atare, vor apărea fricțiuni în interiorul USR și între USR și PLUS, nu vor lipsi recriminările, acuzațiile, demisiile și demiterile.

Ambii candidați și ambele partide au așadar o miză imensă în alegerile de duminică. Dacă până cum ceva vreme se părea că Dan Barna e în poziția cea mai bună, după ultimele sondaje, Dăncilă pare să fie într-o situație tot mai favorabilă. Rămâne de văzut cum își vor mobiliza cele două partide mașinăria de vot și cine va reuși să acceadă în turul al II-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.