Skip to content
Ediția de astăzi

Moțiunea de cenzură mai așteaptă: Marcel Ciolacu ia în calcul două variante

Moțiunea de cenzură, demersul social-democraților pentru a înlătura Guvernul Orban, mai așteaptă. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PSD ia în calcul inclusiv ca votul la moțiunea de cenzură să nu se acorde înainte de începerea anului școlar, pe 14 septembrie.

O altă variantă discutată în interiorul PSD este ca votul pe moțiunea de cenzură să aibă loc pe 7 septembrie, după ce se va pronunța și Curtea Constituțională pe sesizarea PNL, potrivit PSNews.ro

Această variantă ar ridica o altă problemă și anume aceea că votul moțiunii nu s-ar efectua în sesiunea în care a fost depus demersul. În Constituție nu există nicio mențiune privind depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Cum Parlamentul se află în sesiune extraordinară se poate depune și dezbate o moțiune de cenzură. De asemenea, conform coroborării textului din Constituție, moțiunea de cenzură trebuie supusă la vot în acea sesiune în care a și fost depusă.

„Alin (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Alin (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Probleme la strângerea de voturi

Social-democrații nu au la această oră o majoritate cu care să dărâme Guvernul Orban. Surse politice au declarat pentru PS News că Ciolacu a reușit să strângă doar 210 voturi din cele 233 necesare. Președintele PSD avea programată la începutul săptămânii o ședință cu liderii din teritoriu pentru a decide data dezbaterii și votului, însă întâlnirea s-a amânat.

Amintim că Marcel Ciolacu, proaspăt ales preşedinte PSD, a declarat că îşi doreşte, împreună cu echipa de conducere aleasă de congresul de sâmbătă, un vot „cât mai repede” la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL.

Era normal să aşteptăm congresul. O să termin toate discuţiile cu liderii politici. Aveau şi ei această reţinere, de a discuta după congres. Ne dorim cu toţii un vot cât mai rapid, respectând Constituţia şi legile ţării”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, după congres.

Prezentă în studioul „Puterea Știrilor”, Oana Florea, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a susținut că moțiunea este constituțională, astfel că demersul inițiat de liberali nu va avea succes și nu va suspenda nici procedura.

Social-democratul nu exclude nici posibilitatea ca PSD să depună moțiune de cenzură și în sesiune ordinară. „Se fac tot felul de calcule pentru a se lua o decizie”, spune Oana Florea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.