Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent

MOTIVUL pentru care CONSILIUL JUDEȚEAN MEHEDINȚI nu rezolvă problema site-ului atacat de viruși

Consiliul Județean Mehedinți se prevalează de o plângere penală la DIICOT și nu rezolvă problema site-ului instituției. Acum anunțurile sunt postate pe ușa de la intrare în instituție.

Consiliul Judeţean Mehedinţi anunţa în data de 7 ianuarie a.c. pe Pagina oficială de Facebook că site-ul instituţiei a fost ţinta unui atac informatic. În acelaşi anunţ, oficialii CJ Mehedinţi au mai spun că au făcut plângere la DIICOT.

Deşi au recunoscut că atacul a avut loc ”de o perioadă bună de timp”, reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi au făcut publică situaţia abia în data de 7 ianuarie 2020.

”Aşa cum probabil aţi observat, de o perioadă bună de timp, site-ul Consiliului Judeţean Mehedinţi nu mai poate fi accesat, după ce a fost ţinta unui atac informatic. Incidentul a fost raportat la DIICOT, cercetările sunt în curs, iar procurorii urmează să stabilească cine sunt hackerii care au recurs la acest gest. Din nefericire, comunicarea cu cei care accesau site-ul instituţiei noastre va fi îngreunată pentru o perioadă de timp nedeterminată, fiind nevoie de reconstruirea site-ului. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, este anunţul făcut pe Pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Un atac aleatoriu

Într-adevăr, site-ul a fost atacat, fiind vorba de altfel de un atac aleatoriu al unui virus care scanează automat după vulnerabilități. Nu este primul site care pățește așa ceva, de neînțeles este faptul că o instituție publică de talia Consiliului Județean nu s-a preocupat să aibă o copie de siguranță, ceea ce i-ar fi permis să remedieze situația în câteva zile.

”Cineva care se ocupă de site, care pune conținut, care se mai uită să-l actualizeze ar trebui să facă din când în când aceste copii de siguranță”, ne explică Lucian Apostol, administratorul unei firme de IT. Dacă luăm în calcul că în compartimentul IT al Consiliului Județean Mehedinți sunt încadrați patru angajați, putem deduce că o persoană în mod normal ar fi trebuit să aibă grija acestui site.

Cât privește demersul Consiliului Județean Mehedinți de a face plângere la DIICOT, cel mai probabil nu va avea nicio finalitate fiind vorba de o chestiune care trebuie rezolvată la nivel internațional.

”Ar fi putut pur și simplu să pună o copie mai veche și să refacă modificările. Înțeleg că este acest dosar, această plângere făcută la DIICOT, nu comentez eu dacă este justificată sau nu, deși fiind o chestie care se face automat probabil de pe un server din Rusia sau din China, care caută site-uri la întâmplare,  nu cred că au posibilitatea să facă ceva. Poate eventual să transmită aceste date către STS sau SRI, pentru ca aceștia să analizeze, să investigheze și să facă recomandări ulterioare instituțiilor publice ca să se protejeze”, mai spune Lucian Apostol.

Ce putea să facă

Procurorii DIICOT spun că cercetările nu împiedică în niciun fel Consiliul Județean Mehedinți să se preocupe să rezolve problema site-ului. CJ Mehedinți ar fi putut apela la o firmă specializată care să modifice sursa respectivului software și să scoată virusul din el ori dacă este vorba de un virus foarte inteligent și foarte dăunător să pună temporar informațiile într-o formă brută într-o platformă, cel puțin informațiile produse după data de 7 ianuarie a.c. În ultimă instanță, până la această dată,  Consiliul Județean putea să-și facă un site nou astfel încât să respecte principiul transparanței în administrație.

Dar, în lipsa unui site, Consiliul Județean Mehedinți, la fel ca o primărie din secolul trecut, lipește anunțurile pe ușa de la intrare în instituție ori la avizierul din holul de la parter, în felul acesta considerând că a făcut publice informațiile respective.

Ce se ascunde de ochii cetățenilor

Realitatea este însă cu totul alta spun surse din cadrul instituției, care precizează că în felul acesta multe informații ce ar trebui publicate pe site, rămân acum necunoscute pentru publicul larg.

Pentru că vorbim de site-ul Consiliului Județean Mehedinți, aici se postează toată activitatea forului județean, adică licitațiile, achizițiile, bugetul județului pe anul 2020, declarațiile de avere ale președintelui Aladin Gigi Georgescu și celor doi vicepreședinți, declarațiile de interese, raportul de activitate al președintelui CJ, anunțurile de angajări în CJ ori la subordonatele acestuia, salariile, proiectele de hotărâri care necesită dezbateri publice, ș.a.

Antecedente

Ne este prima dată, când Consiliul Județean Mehedinși rămâne fără site. În anul 2015, acesta a rămas fără servicii de internet, servere, rețele și alte programe pentru că a intrat în litigii cu firma cu care colabora, iar ulterior aceasta și-a declarat insolvența.  Administratorul juduciar a fost de acord să redea Consiliului Judeţean o parte dintre servicii, mai puţin pagina de internet. După acest scandal, CJ Mehedinți a comandat un alt site, care a fost acum virusat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.