Skip to content
Recent

Munca subdeclarată și întârzierea plății salariilor vor fi sancţionate

Munca subdeclarată va fi sancţionată. Amenzile sunt cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat, după ce Guvernul a modificat Codul Muncii. 

Astfel, Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat următoarele: În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt. În plus, aceste contracte conţin şi altfel de plăţi, în plic cum s-ar spune, şi modul în care  se foloseşte în momentul de faţă dăunează tuturor părţilor implicate în contractul de muncă – angajator, angajat şi de asemenea bugetul statului.

Am definit munca subdeclarată, sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat. În acelaşi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfăşurării raporturilor de muncă a agenţilor economici şi a flexibiliza raporturile de muncă.”

Totodată, angajatorii care întârzie plata salariilor riscă sancțiuni între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.

Sancţionăm şi întârzierea la plata salariului din partea angajatorilor. În cazul în care angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.”, a mai adăugat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.