Skip to content
Focus

Nelu Tătaru și Raed Arafat, despre noile măsuri de combatere a pandemiei. Ministrul Sănătății

La ședința de Guvern de luni, 6 iulie, s-a votat legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publica în situații de risc epidemiologic și biologic. Propunerea vine după ce mai multi pacienți s-au externat la cerere din spital în urma deciziei CCR.

Astăzi a fost aprobata în ședința de Guvern un proiect legislativ care sa instituie niște măsuri igienico-sanitare pentru a putea controla pandemia. Noi suntem într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea voluntara sau pentru cei care nu au respectat izolarea. De ieri pana azi, au fost 550 de externare”, a menționat Nelu Tătaru, potrivit PSNews.ro.

Acest proiect de lege va merge de urgenta în Parlament” Raed Arafat:„E un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic”.

„El începe prin mai multe definiții, termenul carantina persoanelor are o definiție acum asemănătoare cu regulamentul international sanitar. Separarea fizica a persoanelor bolnave în vederea administării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbește despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depășită total, izolarea sa aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepție, deoarece capacitatea integral e depășită.

Carantina persoanelor care vin din zone de risc – aici decizia o ia Comitetul pentru Situații de Urgenta, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobarii CNSU, dar sa nu se aștepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele județene pot aproba, la cererea Comitetului National, carantinarea unor zone din județele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o sa găsiți fie ca e Comitetul National, fie ca e Comitetul județean, fie ca vorbim de DSP, fie ca vorbim de Institutul National de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecționiști”, a explicat Raed Arafat.

El a explicat ca este vorba despre epidemie declarata prin ordin al minsitrului Sănătății sau urgenta de sănătate publica de importanta internațională declarata de directorul OMS sau pandemie declarata de directorul OMS sau eveniment neobișnuit constatat de Comitetul pentru Situații de Urgenta sau de instituțiile din subordine.

La toate acestea poate fi luata măsura carantinei. Prin excepție, în cazul în care un medic constata transmiterea comunitara, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boala neidentificata, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectiva și informează Direcția de Sănătate Publică Județean sau Direcția de Sănătate Publica București. Adică el nu trebuie sa aștepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a precizat ca proiectul va merge în regim de urgență în Parlament.

„Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretări politice”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.