Skip to content
Ediția de astăzi

Noi măsuri de relaxare: Se elimină regula cu maximum 6 persoane la o masă la terase

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat joi, într-o conferință de presă, că Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, însă cu o serie de noi relaxări, respectiv: se reduce suprafața minimă pentru fiecare persoană la nunți, botezuri, mese festive, crește la 1000 numărul spectatorilor la activități culturale în aer liber, se elimină regula cu maximum 6 persoane la o masă la terase.

Principala modificare față de măsurile aflate în vigoare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

După cum a anunțat domnul prim-ministru, astăzi a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile. În cele care au fost aprobate, au fost realizate unele modificări, pe care o să le anunț acum. Poate cea mai importantă modificare îi vizează pe cei care au trecut prin boală. Referitor la certificatul de vindecare pentru Covid, până acum acesta era valabil între 14 și 90 de zile; urmează ca valabilitatea lui să fie prelungită la 180 de zile, tocmai că să vină în concordanță cu ordonanța de urgență privind certificatul digital și abordarea europeană. Deci, în loc de 14 la 90 de zile trecut prin boală o să se prelungească la 180 de zile, deci, va fi valabilă trecerea prin boală 180 de zile. În rest, s-au mai făcut mici și modificări, și am să dau exemple: referitor la organizarea și desfășurarea activității instituțiilor publice sau private de cultură care administrează spații speciale destinate activităților cultural-artistice în aer liber, se permite până la 1.000 de persoane pe scaune; la organizarea de evenimente private – nunți, botezuri – suprafața pe persoană a fost modificată de la 4 la 2 m – ca să fie toate la fel, că aveam unele 2 m, unele 4 m, acum o să fie 2 m pătrați; la organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, 2 m în loc de 4; la locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoțitorii să fie vaccinaţi. Cam acestea sunt modificările principale care au fost implementate, plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de șase persoane la masă, deci, se elimină regula de șase persoane la masă din momentul în care este eliminată și în interior”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.