Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent

O lege pentru tine: Produci curent și scapi de impozit

Consumatorii casnici vor putea deveni în viitorul apropiat producători de energie, iar ce produc în plus, vor putea să livreze în rețeaua de distribuție a energiei electrice și, astfel, nu vor plăti impozit, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat marți, 5 iunie, de parlamentarii Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

Vicepreședintele comisiei Virgil Popescu spune că este vorba despre consumatorii care și-au instalat sau își vor instala panouri solare pentru consumul propriu, astfel aceștia vor putea deveni mici producători de energie electrică ca și consumatori casnici, fără să mai fie taxați.

Această lege vine să îi ajute pe micii producători de energie, prosumeri, și pentru a putea evita situațiile viitoare în care cei de la ANAF ar urma să vină peste oameni să le spună: aveţi un venit, că nu aţi mai cumpărat curentul! L-aţi produs voi şi nu aţi plătit! Am amendat textul legii exceptându-i pe aceștia de la plata tuturor obligațiilor fiscale pentru cantitatea de energie electrică produsă pentru autoconsum, cât și pentru excedentul vândut furnizorilor cu care aceștia au contract”, a declarat Virgil Popescu deputat PNL de Mehedinți.

Mai mult chiar, furnizorul de electricitate se va ocupa de decontarea producerii de energie, chiar dacă va prelua energie de la producătorul casnic. Furnizorii cu care prosumerii au contract vor fi obligați să preia excedentul de energie produsă de către aceștia și să îl plătească la prețul mediu ponderat al pieței PZU. De asemenea, racordarea prosumerului la sistemul de distribuție se va face obligatoriu de către distribuitori, aceștia nemaiputând invoca diverse obstacole birocratice.

Racordarea unui prosumer la sistemul de distribuţie se va face în 30 de zile, începând, cel mai probabil, din luna august, după promulgarea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.