Skip to content
Recent

O nouă lege pentru a preveni risipa alimentară

Legea privind diminuarea risipei alimentare, nr.200/20 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016, a fost promulgată și are drept scop punerea în ordine a activităţilor de diminuare a risipei alimentare, prin aducerea unor prevederi concrete în fluxul de comercializare al alimentelor, care până acum era dificil de gestionat din punct de vedere sanitar – veterinar şi fiscal.

Actul normativ oferă operatorilor economici din sectorul agroalimentar posibilitatea de a lua măsuri concrete de prevenire a risipei alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor”, a declarat deputatul PSD Claudia Gilia.

Produsele vor face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale, cu excepţia produselor alimentare perisabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.