Skip to content
Ediția de astăzi Recent

O piesă rară din Epoca romană, expusă la Muzeul Regiunii Porților de Fier

La Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin este expusă luna aceasta o piesă extrem de valoroasă din colecția prețioasă a prestigioasei instituții muzeale, care datează din epoca romană.

Piesa lunii noiembrie la Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin este un ac de păr cu capul în formă de mână din Epoca romană (sec. II-III), descoperit în orașul roman Drobeta.

”Piesa aceasta, elegant lucrată, de bună calitate, a fost descoperită la Drobeta. Este lucrată în os și păstrată aproape în întregime. Decorul reprezintă imaginea unei palme ridicate cu degetele întredeschise care ține un glob între index și degetul mare, celelalte degete par ușor flexate. Piesa, datată în secolele II-III p. Chr., este de import, posibil din sudul Dunării”, spun reprezentanții muzeului.

În antichitate, părul a fost considerat unul dintre punctele de atracție al interesului masculin, prin urmare coafura merita toată atenția din partea celei care dorea să fie admirată – atât bărbații cât și femeile acordau o mare atenție aranjării părului. Pentru fixarea și aranjarea coafurii feminine se foloseau ace de păr.

În același timp, acestea puteau fi folosite și de către bărbați, fie pentru susținerea părului, fie pentru fixarea hainelor. Funcționalitatea acelor de păr a fost, din această cauză, mult discutată. În general, se consideră că ele nu sunt doar simple obiecte funcționale sau bijuterii, fiindu-le atribuite de foarte multe ori valențe religioase.

Acele folosite pentru fixarea coafurii – acus crinalis, spina crinalis, crinale sau comatoria – puteau fi lucrate din material comun cum sunt osul, sticla sau bronzul. Uneori erau realizate din materiale scumpe cum sunt argintul, aurul, fildeșul, caz în care valoarea piesei creștea. Cele mai multe dintre acestea erau însă lucrate din os. Realizarea unor adevărate obiecte de artă din os se făcea în ateliere specializate din teritoriul provinciei sau importate din atelierele specializate din lumea romană.

Între acele de păr se evidențiază o anumită categorie, acele de păr cu capul în formă de mână, care, din păcate, sunt relativ rare ca descoperiri la nivelul Imperiului Roman.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.