Skip to content
Focus Recent

Ordonanța de urgență privind insolvența a fost adoptată

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 27 septembrie, Ordonanţa de Urgenţă care completează Legea insolvenţei. Premierul României a precizat că în această ordonanță au fost incluse măsuri necesare îmbunătățirii mediului concurențial și implicit a asigurării unui climat de afaceri competitiv în România, care să acorde șanse egale dezvoltării afacerilor.

Modificările din legislație au rolul de a stopa unele practici abuzive precum insolvențele repetate în scopul de a eluda plata obligațiilor către parteneri și la bugetul de stat. Dorim să completăm legislația din cel puțin două considerente. O astfel de practică creează un avantaj neconcurențial unui agent economic în raport cu partenerii săi, în condițiile în care acestea nu își achită obligațiile de plată către parteneri și stat. În același timp, un astfel de agent economic pune în pericol locurile de muncă ale propriilor angajați și ale angajaților partenerilor evitând să ia măsuri de reorganizare eficiente. Datele financiare arată că actuala legislație trebuie corectată cât mai rapid. Vin cu două argumente. În prezent, peste 28.600 de contribuabili cu creanțe bugetare se află sub incidența legislației privind insolvența. Apoi, valoarea obligațiilor fiscale acumulate după data intrării în procedura insolvenței arată o creștere de 15% față de valoarea arieratelor înregistrate la data intrării în insolvență. În aceste condiții, venim cu un set de reglementări care să facă mai eficientă procedura insolvenței. Avem în vedere atât asigurarea condițiilor pentru redresarea firmelor viabile cât și protejarea banilor publici prin recuperarea creanțelor la bugetul de stat”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a anunțat că noile reglementări privind insolvenţa le vor fi aplicate companiilor care au intrat în această procedură atât pe Legea din 2006, cât şi pe Legea din 2014. Acesta a mai menționat că, în prezent, aproximativ 28.000 de companii sunt în insolvenţă, dintre care 1.000 au plan de reogranizare, peste 6.000 sunt în observaţie şi între 7.000 şi 8.000 de companii acumulează încă datorii. Astfel, acestea au ajuns la o masă credală în valoare de peste 100 de miliarde de lei din care statul are o creanţă cumulată de aproximativ 63 de miliarde de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.