Skip to content
Recent

Pactul Ribbentrop-Molotov, denunțat de Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat că în planurile sale de viitor intră constituirea unui proiect de declaraţie pentru denunțarea pactul Ribbentrop – Molotov și efectele acestuia.

Mai precis, senatorul afirmă că odată cu împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, este necesar acest demers prin care Basarabia a intrat în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice. Băsescu mai susține că în timpul petrecut la Cotroceni, a criticat de multe ori acest pact, însă acum va lua atitudine alături de membrii formațiunii politice pe care o conduce, Partidul Mișcare Populară.

„Suntem în anul Centenarului. Eu, ca preşedinte, am denunţat Pactul Ribbentrop – Molotov, dar voi depune săptămâna viitoare, cu semnătura mea şi a celorlalţi parlamentari PMP, un proiect de declaraţie în care să denunţăm pactul Ribbentrop – Molotov şi efectele lui. Avem obligaţia să facem acest lucru. Uitaţi-vă că de pactul Ribbentrop – Molotov au fost afectate cele trei ţări baltice, Polonia şi România. Cele trei ţări baltice au ieşit de sub efectele pactului Ribbentrop – Molotov, fuseseră înglobate în Uniunea Sovietică, sunt independente şi membre şi UE şi NATO, Polonia este stat integru şi membru UE şi NATO, România a pierdut Basarabia şi noi stăm…”, a declarat Traian Băsescu, după cum relatează Digi24.ro.

În plus, senatorul PMP a comentat și reacția președintelui de peste Prut, Igor Dodon, când a afirmat că unirea României cu Republica Moldova ar însemna ”război civil”. Băsescu consideră că șeful de stat moldovean ”s-a speriat pentru că în Republica Moldova a început un curent unionist puternic”. Mai mult decât atât, conform fostului președinte, din ce în ce mai multe persoane importante din comunitatea de peste Prut au început să declare dorința de unire.

Totodată, liderul PMP consideră că restabilirea frontierei României pe malul Nistrului este obiectiv de ţară care ar fi „momentul renaşterii demnităţii acestui popor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.