Skip to content
Administrație locală

Pe ultima sută de metri Guvernul Dăncilă se gândește la spitalul regional de la Craiova

Guvernul Dăncilă s-a reunit luni, 4 noiembrie, de la ora 11.00 în ședință de Guvern. Este posibil să fie ultima ședință a guvernului PSD, având în vedere că la ora 14.00 este programat votul pentru învestirea Guvernului PNL.

Pe ultima sută de metri se pare că social democrații se gândesc și la spitalul Regional de la Craiova, care ar urma să deservească și mehedințenii.

Pe ordinea de zi se află HOTĂRÂREA pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții
“SPITAL REGIONAL DE URGENȚĂ CRAIOVA”.

”În temeiul prevederilor art.108 din Constituția României, republicată, și al art.42 alin.(1) lit.a) din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “SPITAL REGIONAL DE URGENȚĂ CRAIOVA”, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. Finanțarea obiectivul de investiții prevăzut la art. 1 se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

În urmă cu un an de zile Ministrul Fondurilor Europene anunța că s-a decis o etapizare a construcției spitalului regional de la Craiova, până după 2021. Fără însă a da un termen clar de finalizare. Pe tema celor trei spitale regionale a existat în ultimele zile un schimb dur de replici între comisarul european Corina Crețu și mai mulți membri din Guvernul PSD.

Despre cele 3 spitale regionale (Craiova, Cluj și Iași) se vorbește din 2014. Construcția celor trei spitale a fost convenită de fostul premier Victor Ponta cu Comisia Europeană în 2014. Ulterior, proiectele au fost asumate și de PSD, Liviu Dragnea și guvernele PSD.

Însă, lucrurile mai mult au stagnat. Toate cele trei guverne PSD au amânat şi au schimbat planurile iniţiale, în ciuda faptului că finanţarea agreată cu Comisia Europeană pe Programul Operaţional Regional (POR) prevede că termenul-limită pentru finalizarea celor trei spitale este 2022.

În luna septembrie 2018, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, vizita Craiova pentru a lansa draftul studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional Craiova. Atunci anunța că spitalul va avea 821 de paturi și că va costa, în total, 538 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Spitalul regional urmează să fie construit pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord a Craiovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.