Skip to content
Ediția de astăzi Lifestyle Recent

Peste 1.000 de cehi au venit în Mehedinți pentru Festivalul Banat

 

Gara din Orșova a fost luată cu asalt miercuri după-amiază de peste o mie de turişti cehi. Cu toții vor lua parte zilele acestea la un festival organizat la Eibenthal, o localitate unde trăiește o mică comunitate de cehi.

Trenul Blakan Express a preluat turiștii din Praga şi Brno marți, la orele prânzului și a ajuns miercuri, de Sfânta Marie, la Orșova, în jurul orei 14,00, doar cu un sfert de oră întârzire, după un traseu de 1.150 de km.

Cei 1.250 de oameni, care au călătorit cu acest tren vor participa la Festivalul Banat din Eibenthal, o localitate de pe Clisura Dunării. Acest festival, sub sloganul „în România ca și acasă”, aduce la Eibenthal formații de muzică de genuri diferite (rock, jazz, muzică electronică, ș.a), care sunt populare în Republica Cehă împreună cu fanii acestor formații.

Cehii vin aici să asculte muzica lor preferată, dar nu numai, ei doresc să interacționeze cu membrii comunității cehe din România, comunitate care vorbește limba cehă. Pentru ei este senzațional faptul că parcurg o mie de kilometri și ajung în România unde se simt ca acasă pentru că în jurul lor toată lumea vorbește cehă.

“În Eibenthal locuiesc acum 180 de persoane. Pentru comunitate înseamnă tot mai mult, lumea se mobilizează tot mai bine, deja festivalul a ajuns la a șaptea ediție. Localnicii se pregătesc cu colaci, brânză, miere, gem. Acești oameni se pot întoarce anul viitor ca turiști și vin pentru peisaj, pentru traseele turistice din zonă, pentru faptul că se vorbește limba cehă în Eibenthal”, spune Tiberiu Pospisil, organizatorul festivalului.

Potrivit acestuia, 40 la sută din turiștii care au ajuns astăzi în gara din Orșova sunt persoane care au mai fost și anul trecut la acest festival.

Capacitatea festivalului este pentru acest an de 1100 de fani și 200 de membri ai celor 34 de trupe participante la festival.

Până la Eibenthal, oaspeţii au fost duşi cu autocare şi microbuze, dar şi cu mici ambarcaţiuni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.