Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Peste 1.600 de monede antice și alte obiecte de valoare istorică, reținute în Vama Porțile de Fier I

Poliţiştii de frontieră şi inspectorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I au descoperit ascunse, într-un autoturism, 1.645 de monede și diferite obiecte istorice valoroase, pe care un cetăţean sârb intenţiona să le introducă ilegal în România.

În Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, în data de 7 decembrie, la ora 22,30, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetățeanul sârb P. D., în vârstă de 69 de ani, la volanul unui autoturism marca Mercedes.

În urma controlului specific, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în bagajele bărbatului, cantitatea totală de 1.645 de monede și diferite obiecte istorice care provin din epoca romană. Potrivit primelor evaluări se pare că este vorba de o colecție valoroasă, care s-ar ridica la peste 300.000. de euro. Nu se știe deocamdată țara din care provin.

”Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de Biroul Vamal Porţile de Fier I, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv şi care au fost exportate ilegal conform art. 85, alin. 1, din Legea  182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, la finalizare fiind luate măsurile legale care se impun”, precizează Corina Moraru, purtătorul de cuvânt al STPF Mehedinți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.