Skip to content
Recent

Pippidi iese la rampă în cazul Microsoft: solicitare către Procurorul General

Președintele Societății Academice din România (SAR) Alina Mungiu Pippidi a transmis o scrisoare către Procurorul General al României, în care îi solicită acestuia declanșarea recursului în interesul legii în cazul prescrierii dosarului Microsoft.

Vă prezentăm textul integral:

”Stimate domnule Procuror General,

În numele Alianței pentru o Românie Curată, un grup de organizații ne-guvernamentale și sindicate, vă adresez solicitarea de a declanșa recursul în interesul legii în cazul prescrierii dosarului Microsoft.

Dat fiind că Înalta Curte a stabilit de trei ori că termenul de prescripţie curge de la data „ultimei acţiuni”, nu de la data „ultimei plăţi” (deci faptele din dosarul menționat s-ar fi prescris din 2014), dar alte instanțe cum ar fi Curtea de Apel București calculează curgerea termenului de prescripție de la data „ultimei plăți”, deci nu ar fi intervenit încă nici o prescripție (din acest motiv lucrul la DNA a continuat), avem în consecință de a face cu o practică neunitară. Considerăm ca atare că recursul în interesul legii ar putea stabili o dată pentru totdeauna care este de fapt practica de urmat, pentru a nu mai exista confuzii, speculații și investigații ineficiente.

De asemenea e important de stabilit acest lucru și comunicat clar publicului deoarece publicitatea în jurul acestui dosar de mare profil a dus la așteptări ale publicului, care, iată, nu au putut fi îndeplinite. Chiar dacă motivele acestui eșec parțial (că au existat totuși condamnări în primele dosare) pot să pară obiective specialiștilor, acuzarea a nouă miniștri de abuz în serviciu sau corupție pentru a ajunge la prescrierea faptelor nu e de natură a crește încrederea în justiție. Recursul ar permite explicarea mai clară a situației create și a răspunderii pentru ea, deci ar aduce o contributie importantă, credem noi, la restabilirea încrederii.

Cu aceeași încredere aștept acțiunea dvs, domnule Procuror General,

Cu stimă,

Profesor Univ. Dr. Alina Mungiu-Pippidi”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.