Skip to content
Recent Social

Pirtea – PNL – trage un semnal de alarmă: 500.000 de tineri au plecat din ţară în ultimii 10 ani

Vicepreședintele Camerei Deputaților liberalul Marilen Pirtea atrage atenția că în ultimii 10 ani au plecat din România 500.000 de tineri și aproape 2 milioane de adulți. O cifră îngrijorătoare, care arată că cei care au părăsit România nu cred că pot avea un viitor.

Cei peste 500.000 de tineri care au plecat din ţară în ultimii zece ani, alături de cei peste două milioane de adulţi, aproape toţi aparţinând grupelor de vârste cu persoane active în muncă, formează o pătură socială extrasă din toate zonele ţării, ale căror aspiraţii de viaţă nu mai pot fi împlinite aici, în primul rând din cauza decalajelor încă foarte mari dintre aşteptările cetăţenilor şi slaba calitate a vieţii, rezultate din politici publice fără consistenţă ale guvernărilor succesive, care nu au reuşit să îndrepte România în direcţia bunei guvernări. Lucrarea Analiza statistică a migraţiei externe după aderarea României la Uniunea Europeană arată că oamenii reacţionează dinamic şi evaluează permanent capacitatea guvernului de a produce bunăstare şi, iată, ajung la decizia de a migra în ţări mult mai dezvoltate economic, care oferă satisfacţii financiare şi profesionale mai mari decât în ţara de origine”, afirmă deputatul liberal.

Marilen Pirtea spune că e timpul ca Guvernul să ia măsuri serioase cu privire la acest fenomen.

E timpul să nu le mai permitem guvernanţilor să treacă cu vederea aceste realităţi care definesc poziţia de azi a României, care ocupă primul loc în Europa ca ţară exportatoare de forţă de muncă activă şi de populaţie şcolară. Grupa 0-19 ani cuprinde peste 484 de mii de emigranţi, potrivit datelor actuale. Cel mai important segment din totalul emigranţilor români, plecaţi din România după 2007, este reprezentat de persoanele din grupa de vârstă 20-29 ani şi din grupa 30-39 ani. Migraţia ridicată în rândul populaţiei şcolare şi a celor activi pe piaţa forţei de muncă va influenţa semnificativ piaţa internă a forţei de muncă şi sistemul de pensii în următorii ani, cu efecte negative multiple şi cu agravarea fenomenului îmbătrânirii demografice”, completează liberalul Marilen Pirtea.

Vicepreședintele Camerei Deputaților mai atrage atenția că emigraţia funcţională dinspre România spre alte ţări UE este un fenomen de ansamblu, care arată că rezultatele slabe şi enormele erori ale guvernării PSD-ALDE împing tinerii activi să caute în străinătate locuri de muncă şi condiţii de viaţă mai primitoare decât cele disponibile acasă

Probabil că acum, după ce am ajuns în topul european al emigraţiei funcţionale, vom fi mai conştienţi şi vom fixa ca indicator semnificativ al calităţii guvernării chiar rata migraţiei externe din România, calificativ obligatoriu pentru orice guvern care îşi propune buna guvernare”, a mai precizat deputatul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.