Skip to content
Focus Recent

PNL acuză Guvernul: Au adoptat un OUG care pune în pericol tezaurul natural al României

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 19 iulie, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor.

Cei de la PNL susțin că prin acest OUG Executivul pune în pericol tezaurul natural al României.

Ce prevede actul normativ:

  • Transferul și politizarea emiterii de avize de la custozi la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate
    Transferând atribuțiile de reglementare de la custozii care cunosc situația din teritoriu, la agenția centrală, avizele vor dura mai mult și se vor emite în necunoștință de cauză riscând distrugerea biodiversității și a pădurilor virgine.
  • Preluarea atribuțiilor custozilor și oferirea acestora unei instituții fără experiență și fără rezultate în conservarea ariilor protejate. Această măsură pune România în fața declașării procedurii de infringement, pentru nerespectarea măsurilor de conservare și protejare a biodiversității. În plus, crearea structurilor teritoriale este un pretext pentru angajarea activului de partid.
  • Eliminarea ONG-urilor din administrația ariilor protejate. Prin această măsură toate ONG-urile sau autoritățile locale care derulează proiecte cu finanțare europeană rămân fără obiectul proiectelor depuse, riscă corecții financiare de până la 100%, pierderea fondurilor europene atrase și restituirea fodurilor din bugetul propriu. De asemenea, s-ar pierde toate locurile de muncă create prin aceste proiecte.
  • Introducerea obligativității vizării anuale a autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu. Prin această măsură crește birocrația, și cresc costurile agenților economici care vor fi puși anual pe drumuri până la București pentru viza anuală. Colac peste pupăză, peste toate aceste măsuri negative, observăm și introducerea unui sistem de tarife, prin care se încearcă completarea găurii bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.