Skip to content
Focus Recent

PNL contestă la CCR înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților a depus vineri, 15 iunie, la CCR sesizarea de neconstituționalitate cu privire la Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiții – S.A. şi pentru modificarea unor acte normative.

PNL atrage atenția că, prin alte încălcări ale Legii Fundamentale, actul normativ nu respectă principiul bicameralismului ( întemeiat pe art. 61 și 75 din Constituție) pentru că între Senat și Camera Deputaților proiectul de lege a fost modificat substanțial (au fost introduse în lege noi companii în raport cu varianta Senatului) și nu respectă articolele 1, 135, 147 din Constituție. În acest sens, transferul unor bunuri aflate în proprietatea privată a statului către o societate pe acțiuni, printr-un act de reglementare primară reprezintă o încălcare a principiului separației puterilor în stat și o încălcare a deciziilor Curții Constituționale. Potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, s-a reținut că trecerea cu titlu gratuit a unor acțiuni ale unei societăți din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a unei unități administrativ-teritoriale „reprezintă mai degrabă un act de dispoziție cu privire la capitalul social al societății” și astfel de acte „nu țin de competența de legiferare a Parlamentului, ci de cea de administrare a bunurilor proprietate publică/privată a statului, care aparține, în mod exclusiv, Guvernului”, se arată într-un comunicat al PNL.

Printre cei care au criticat înființarea acestui fond se numără și președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu.

Practic, au luat companiile din energie foarte profitabile (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgazul, OIL Terminalul), au luat porturile strategice (toate porturile de pe Dunăre, portul Constanța), au luat aeroporturile, au luat companiile care exploatează resursele minerale și le-au trecut într-un fond de investiții care este condus total netransparent, dar care – mare atenție! – poate oricând să le înstrăineze fără a respecta o procedură de privatizare transparentă. Or, așa ceva este inadmisibil și cred că încalcă Constituția”, declara deputatul liberal.

Citește și Virgil Popescu, previziuni dure despre Fondul Suveran de Investiții: explozia deficitului și atacarea la CCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.