Skip to content
Focus Recent

PNL, despre amnistia fiscală: Instituie o discriminare gravă între cetățenii care și-au plătit taxele și impozitele la termenul legal

Președintele PNL Ludovic Orban critică amnistia fiscală hotărâtă de Guvern, despre care susține că ”prin acest act normativ, arată că nu guvernează pentru cetățenii români care respectă legea, pentru cetățenii români care au un comportament fiscal corect, că acționează pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament fiscal incorect”.

Din nou, Guvernul PSD-ALDE, arată prin acest act normativ că îi premiază pe aceia nu și-au plătit la timp obligațiile către bugetul de stat sau către bugetele locale, arată că, de fapt, descurajează comportamentul corect al cetățeanului, îi descurajează pe toți cetățenii români care și-au plătit taxele și impozitele la termen în conformitate cu legea, favorizând pe aceia care fie în mod deliberat, fie poate accidental, au ajuns în situația în care nu și-au plătit taxele și impozitele și au ajuns să cumuleze datorii importante la buget. Din punctul nostru de vedere, actul normativ care a fost adoptat de Guvern este un act profund neconstituțional, care instituie o discriminare gravă între cetățenii care și-au plătit taxele și impozitele la termenul legal și cetățenii care nu și-au plătit taxele și impozitele la termenul legal din cauza lor. De asemenea este un act profund neconstituțional pentru că introduce o concurență neloială între companii”, a declarat președintele PNL.

Liberalii mai susțin că actul normativ încurajează o clientelă politico-economică căreia i s-a tolerat comportamentul fiscal ilegal, incorect

Gândiți-vă că în același domeniu sunt companii care și-au plătit taxele și impozitele la termen și sunt companii care nu și-au plătit taxele și impozitele la termen. Ce face Guvernul? Îi dezavantajează pe aceia care au fost corecți, au respectat legea, au avut un management al afacerii și și-au plătit taxele și impozitele, permițându-le acelora care nu și-au plătit taxele și impozitele să nu mai plătească la bugetul de stat penalitățile și dobânzile aferente datoriilor publice. Este în mod evident o încălcare gravă, o încălcare grosolană a concurenței, a competiției oneste între actorii economici de pe piață. Nu în ultimul rând trebuie să spunem foarte clar că, prin acest act normativ, de fapt, este încurajată o clientelă politico-economică căreia i s-a tolerat comportamentul fiscal ilegal, incorect și, iată, că astăzi, în loc să suporte consecințele legale, este avantajată de guvernare prin emiterea acestei Ordonanțe. Am să vă dau un exemplu care arată sfidarea a tot ceea ce reprezintă normalitate și bun simț în materie de plată a taxelor și impozitelor. O companie care a intrat în insolvență, căreia i s-a aprobat un plan de reeșalonare, un plan de reorganizare, cu eșalonarea datoriilor și care și-a plătit la termen aceste datorii conform reeșalonării, o companie care a fost corectă în urma unui proces de insolvență și în urma unei reorganizări, nu beneficiază de nicio facilitate. În schimb, o companie care a intrat în insolvență și nu și-a respectat plata la termen a acestor obligații, beneficiază. Adică cel care e corect și și-a respectat obligațiile este penalizat și este premiat acela care nu și-a respectat obligațiile. Nu în ultimul rând, cel puțin pe modalitatea în care am citit actul normativ, din punctul nostru de vedere există riscul să se permită o interpretare profund nocivă. Interpretarea ca de pe urma a acestei amnistii să beneficieze și aceia care au de achitat prejudicii la stat în urma unor hotărâri judecătorești definitive penale de condamnare pentru săvârșirea de infracțiuni. Dacă asta va fi interpretarea arată o dată în plus ceea ce am spus încă de la început, că PSD, de fapt, guvernează pentru infractori, pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament incorect și care încearcă să creeze privilegii pentru o clientelă politico-economică, care , practic, are ca și complice pe actorii care se află astăzi la guvernare”, a mai declarat Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.