Skip to content
Ediția de astăzi

Ponta și Cioloș vor candida la Parlamentul European. CULISELE strategiilor EXCLUSIV SURSE

 

Foștii premieri Victor Ponta și Dacian Cioloș vizează fotolii de eurodeputați. Potrivit surselorPSnews.ro, ambii plănuiesc să deschidă, la alegerile din 23-26 mai 2019, listele europarlamentare ale grupărilor pe care le coordonează: Pro România, respectiv Mișcarea România Împreună.

În realitate (și în pofida mesajelor politice diametral opuse), atât Victor Ponta, cât și Dacian Cioloș imită, din punct de vedere al strategiei și al poziționării, modelul brevetat cu succes de președintele Franței, Emmanuel Macron, ambii ignorând faptul că realitățile dâmbovițene nu-s întocmai similare (ba dimpotrivă, am spune) celor din Hexagon. Vă amintim că, fost socialist, Macron a înființat în 2016 organizația civică ”En marche!”. După doar un an, platforma s-a recosmetizat sub titulatura ”La République en marche”, la bordul căreia Macron a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale. Socialistul de altădată și-a construit partidul jucând cartea liderului ”de centru” cu vederi progresiste.

Cuplul Victor Ponta-Daciana Sârbu și Cătălin Ivan

La o scară redusă drastic, scenariul Macron este exact ceea ce se căznește să realizeze fostul PSD-ist Victor Ponta. Conform surselor PSnews.rodeși procurorii DNA cer să fie condamnat la închisoare cu executare în Dosarul „Turceni-Rovinari”, ex-prim-ministrul plănuiește să deschidă lista europarlamentară a Pro România, sperând că astfel va trage după el și celelalte candidaturi. Aceleași surse ne-au dezvăluit că pe listă vor mai candida, din considerente strategice similare, atât consoarta lui Victor Ponta – am numit-o pe europarlamentara Daciana Sârbu –, cât și eurodeputatul Cătălin Ivan, aflat într-un vechi război cu șeful PSD, Liviu Dragnea.

Postul de europarlamentar reprezintă o poziție sigură (remunerată mai mult decât satisfăcător), care oferă multiple pârghii de promovare politică. De altfel, ținem să vă amintim că PSnews.ro a dezvăluit în urmă cu o lună că Ponta este în căutarea unei familii europene (găsiți mai multe detalii în linkul de mai jos).

Cronica unor reglări de conturi

Deși foarte activi în cadrul grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor și Democraților (S&D), este o certitudine că Sârbu și Ivan nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste pentru PE ale partidului celor trei trandafiri – de altfel, pe lângă diversele meciuri cu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, cei doi au votat (pe 4 martie 2018) favorabil rezoluția Parlamentului European care propune activarea articolului 7 al Tratatului UE pentru Polonia, deși ceilalți eurodeputați PSD au votat, în bloc, împotriva sancționării Varșoviei (și contra familiei europene din care fac parte).

Pe de altă parte, vă amintim că Dragnea este la cuțite cu socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu (detașat în 2016 la Curtea de Conturi), încă din 2015, când acesta din urmă s-a pronunțat împotriva accederii „interimarului” Dragnea la cârma PSD. Nu e deloc o coincidență că, într-o recentă ieșire publică, Victor Ponta și-a invocat și socrul când a vorbit despre discuțiile purtate la Cornu, în 2012, de către șefii PSD-PNL-PC, la care ar fi luat parte atât Ilie Sârbu, cât și Sebastian Ghiță. Independent de viitoarele lor proiecte europarlamentare, Daciana Sârbu și Cătălin Ivan vor poza, în continuare, în PSD-iști sadea și în victime ale dictaturii lui Liviu Dragnea, imitând rețeta brevetată de Victor Ponta.

Cioloș: „Îmi doresc să candidez”

În ceea ce-l privește pe ex-premierul Dacian Cioloș, o candidatură la europarlamentare este cu mult mai previzibilă cu cât cariera lui politică a demarat, orice s-ar spune, la Bruxelles (unde tehnocrații s-au bucurat de o intensă susținere), și nu în România.

Întrebat la RFI dacă va candida la alegerile europarlamentare din 2019, Dacian Cioloș a oferit un răspuns care nu lasă loc de interpretări: „Lucrurile astea o să le discutăm în partid, după ce partidul va fi înfiinţat, dar personal, da, îmi doresc acest lucru. Am tot fost acuzat în ultima vreme că nu mi-am asumat până acum niciodată o candidatură şi în condiţiile acestea, am spus că dacă intru în politică, voi candida la primele alegeri, oricare ar fi ele. Deci în măsura în care primele alegeri vor fi alegeri europarlamentare şi cu atât mai mult cu cât am o experienţă pe domeniul acesta, dacă în partid vom considera că asta e o soluţie bună şi că pot să aduc un plus, voi candida”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.