Skip to content
Ediția de astăzi

Premierul Cîțu, despre rectificarea bugetară: Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicații foarte bune

Prim ministrul Florin Cîțu a declarat joi, 5 august, că în ceea ce privește rectificarea bugetară că nu poate să ia în serios propuneri care vin de la ministere, de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de milioane de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiți.

În același timp știu că am văzut discuții în spaţiul public, în ultimele zile, despre rectificarea bugetară şi aş vrea să vă fac câteva clarificări. Așa cum am spus și cum este, de fapt, în Legea bugetului aprobat la începutul anului, ministerelor care nu au execuție bună pot să le fie ajustate sumele inițiale din buget până la această sumă, pe care nu au putut să o cheltuiască. Ieri am prezentat public că, la acest moment,  după șase luni de zile, sunt 20 de miliarde de lei aproape credite bugetare care nu au fost cheltuite. Multe dintre ele sunt la investiţii, în rest sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară și acest lucru se vedea la aproape toate ministerele. În același timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere, de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de milioane de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiți. Deci de aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuțiile pe rectificarea bugetară, pentru că am văzut tot felul de zvonuri aruncate în spațiul public. Nu, aceasta este realitatea, de aici pornim cu realitatea si de aici pornim cu analiza rectificării bugetare. Trebuie să ținem cont că deficitul bugetar trebuie să rămână la 7,16% din PIB sau mai mic și prin această rectificare bugetară, pentru că am avut un PIB mai mare, reușim să creștem suma în deficit, să mergem spre 82 de miliarde de la 80 de miliarde, dar asta nu înseamnă că putem să mergem mult mai mult. Deci la această rectificare bugetară vor fi alocate resurse, e adevărat, spre mai multe ministere și am văzut că, fără să fiu de acord, au ieșit în spațiul public aceste informații pe care le-am dat doar președinților de partid, dar ele au ieșit, câteva dintre ele, în spațiul public, le voi prezenta și în perioada următoare. Dar vreau să fie foarte clar: nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicații foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget și să le ținem acolo degeaba. Sunt ministere – şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial – unde avem proiecte cu execuție zero, la ministere unde am auzit, tot așa, pe surse, miniștri care spun că au avut execuţie foarte bună. Nu poţi să spui că e execuţie foarte bună, când ai bani alocaţi și ai proiecte cu execuție zero după șase luni de zile. Deci, începem cu rectificarea bugetară. Dacă sunt întrebări, câte o întrebare de la fiecare, că sunteţi foarte mulţi”, a declarat premierul după ședința de Guvern.

Florin Cîțu a precizat că miniştrii trebuie să vină să prezinte execuția bugetară la șase luni de zile.

Dacă nu o prezintă ei, o voi prezenta eu. Mai au până la sfârșit acestei săptămâni să prezinte execuția bugetară, dacă nu o prezint eu. (…) La pensii există un deficit, acel deficit este finanțat prin subvenție la bugetul de stat. Faptul că noi reducem sumele pe care le dăm de la bugetul de stat către Ministerul Muncii înseamnă că, de fapt, am încasat mai mulți bani din contribuții şi acel deficit s-a redus. Deci am crescut pensiile anul trecut, și anul acesta au crescut pensiile, pentru că un punct de pensie e mai mare în medie decât anul trecut, și cu toate acestea, chiar cu o pensie mai mare, am încasat mai mulți bani la buget din contribuții şi acel deficit a scăzut și nu mai e nevoie să alocăm resurse de la bugetul de stat. Despre asta este vorba la Ministerul Muncii. Vreau să vă spun că în luna iulie avem iarăși o premieră, este prima lună când avem un buget echilibrat, cheltuielile și veniturile au fost aproape, e o diferență de câteva sute de mii de lei, dar este prima lună în care avem un buget echilibrat, deci veniturile pe care le-am încasat au acoperit cheltuielile pe care le avem astăzi. Deci asta este explicația, nu se taie nimic de la Ministerul Muncii, avem un lucru foarte bun, încasăm mai mulți bani la buget, iar deficitul scade chiar în condițiile în care am crescut pensiile. Este ceea ce vrem cu toții, să avem buget echilibrat, ca acei bani să-i folosim pentru altceva”, a mai explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.