Skip to content
Social

Premierul Ciucă a prezentat noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, joi 13 ianuarie, la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Principalele teme abordate au fost legate de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, salarizarea sectorului bugetar și gestionarea măsurilor de protejare a populației și a economiei de efectele pandemiei de Covid-19.

Participanții au subliniat nevoia dialogului social, pentru a găsi cele mai bune și eficiente soluții, care să contribuie la susținerea economiei și păstrarea locurilor de muncă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii, precum și mediul economic afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, care, după ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide. Premierul a menționat și nevoia de a extinde măsurile de protecție și după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens.

Pe de altă parte, controalele declanșate la nivel național de verificare a facturilor emise de furnizorii de energie și gaze naturale vor fi intensificate, în vederea verificării modului de respectare a formulelor de compensare și plafonare stabilite de lege.

Reprezentanții patronatelor, alături de cei ai sindicatelor, au prezentat, la rândul lor, o serie de propuneri care vizează atât implementarea de măsuri concrete de gestionare a situației generate de creșterea prețurilor la energie, cât și de întărire a mecanismelor de dialog social, care urmează a fi analizate la nivelul Guvernului.

Pentru susținerea unul plan coerent în sectorul energetic, au fost evidențiate oportunitățile generate de finanțările europene și alte categorii de investiții, care vor susține producerea de energie verde, într-un mod sustenabil.

Partenerii de dialog social au solicitat implicarea în optimizarea utilizării fondurilor europene din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și cel al Programelor Operaționale.

În privința măsurilor de prevenire și combatere a efectelor generate de pandemia de COVID- 19, a fost subliniată nevoia de a menține economia funcțională, prin respectarea măsurilor de protejare a populației.

Pentru o abordare unitară și eficientă a sistemului de salarizare bugetar, va fi elaborat un calendar cu o serie de întâlniri între reprezentanții Guvernului și cei sindicali, primele dialoguri urmând a fi cu cei din domeniile sănătății și ai educației, pentru ca acestea să continue și cu alte categorii. Totodată, la nivelul patronatelor, vor fi derulate, începând de săptămâna viitoare, întâlniri pe sectoare de activitate.

În perioada următoare, au fost convenite dialoguri periodice atât în formatul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, precum și pe sectoare de activitate, cu reprezentanții sindicali, precum și cu cei ai patronatelor.

La reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social au participat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, alături de Dan Șucu, președinte Concordia și Radu Burnete, director executiv, Florin Jianu, Președinte CNIPMMR, Radu Godeanu, vicepreședinte UGIR, Florian Costache, președinte PNR, Gheorghe Cazan, vicepreședinte CONPIROM, Bogdan Hossu, președinte Cartel ALFA, Marius Nistor, vicepreședinte CNSLR Frăția, Dumitru Costin, președinte BNS, Maxim Rodrigo Gabriel, vicepreședinte CNS Meridian, Iacob Baciu, președinte CSDR, Bogdan Simion, președinte CES, Costel Ichim, CSM Meridian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.