Skip to content
Ediția de astăzi

Premierul Florin Cîțu: Am început pregătirea pentru bugetul anului acesta, 2021

Premierul României Florin Cîțu a anunțat că au început pregătirea pentru bugetul anului acesta, 2021.

În acest sens, am făcut o solicitare fiecărui minister, o notă prin care am cerut mai multe lucruri. În primul rând, am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate în bugetul anului 2021, şi alte acte normative, bineînţeles, care sunt în vigoare, dar care nu pot fi puse în aplicare în acest an datorită unor necorelări legislative. Deci, toate actele normative pentru fiecare minister, cu impact bugetar să vedem unde le punem. Am cerut, bineînțeles, pentru aceste acte normative fiecare ministru va trebui să vină cu o notă de prezentare şi cu soluții. Al doilea lucru pe care l-am cerut şi l-am solicitat miniştrilor a fost ca în acele ministere unde există în subordine operatori economici să se facă o analiză pe baza rapoartelor contabile şi situația financiară, ceea ce am mai și prezentat. Şi, pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în guvern un memorandum care să conțină: situația actuală a acestor companii, a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăți restante, arierate și așa mai departe, și bineînțeles un set de măsuri concrete, cuantificabile și cu termene clare de realizare pentru eficientizarea acestor companii, acestor operatori economici. Așa cum am spus, acordarea unor sume de la buget pentru acești operatori economici o să fie condiționată ferm de respectarea implementării măsurilor menționate în acest memorandum. Pentru fiecare minister va exista un memorandum, condițiile le vom vedea acolo, iar bugetul sau banii care vor fi alocați acestor companii va fi condiționați de aceste condiții”, a anunțat prim – ministrul României.

Totodată, Florin Cîțu a precizat că a cerut situația proiectelor de investiții.

Al treilea lucru cerut de la ministere, este situația proiectelor de investiții, un lucru pe care l-am analizat și anul trecut și vă spun că am văzut o practică, m-am uitat în ultimii… prin 2016-2020, o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate, dar şi unele care au fost bugetate şi execuția a fost foarte proastă. Deci, am cerut o listă cu toate proiectele de investiţii care au fost incluse în anul trecut, execuția în 2020, execuția pe fiecare buget să vedem cum stăm cu ele. /…/ Și încă o listă cu proiecte de investiţii care au fost incluse în bugetul pe 2020, dar nu au avut prevăzute credite de angajament, deci au fost doar incluse acolo. Aceste liste vor fi trimise către cabinetul prim-ministrului și Ministerul Finantelor Publice. Pe baza acestor liste, vom face prioritizarea și vom bugeta aceste proiecte de investiţii pentru anul 2020. A fost prezentată o notă de informare de la Ministerul Finanțelor Publice care va sta la baza unui memorandum făcut de fostul minister al Fondurilor Europene și Ministerul Finanțelor, cu proiectele care pot fi finanțate din fonduri europene și nu de la buget de stat. Este lucrul pe care l-am anunțat şi anul trecut când conduceam Ministerul Finanțelor. Vrem ca acele proiecte de investiții care pot fi finanțate din fonduri europene să fie finanțate din fonduri europene, să nu mai punem presiunea pe bugetul de stat. Și aici vom avea și această listă”, a mai șeful Executivului.

Florin Cîțu a mai anunțat că săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul din 2021, cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte.

Propunem ca bugetul să intre în parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci şi aprobat. Până atunci, vom face toate aceste analize. Cam acestea sunt lucrurile pe care voiam să le spun din ședința de guvern de astăzi. Domnul ministru Cîmpeanu vă va prezenta un proiect de ordonanță de urgență”, a mai declarat premierul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.