Skip to content
Focus Recent

Premierul Florin Cîțu: Dacă vrei să creşti, să ai o economie puternică trebuie să investeşti

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, 6 martie, că Guvernul pe care îl conduce va face cât mai multe investiții.

Lecţia pe care a învăţat-o anul trecut, de fapt am învăţat-o în 2008 şi am aplicat-o anul trecut şi am văzut că funcţionează a fost simplă: cât mai multe resurse pentru investiţii. Dacă vrei să creşti, să ai o economie puternică trebuie să investeşti. Am alocat mai multe resurse pentru invesţii, economia a crescut şi am avut venituri ca să plătim pentru pandemie. Noi am avut provocarea anul trecut să ţinem oamenii sănătoşi, dar în acelaşi timp să avem şi economie sănătoasă. Ai nevoie de economie sănătoasă ca să plăteşti pentru cheltuielile de sănătate, dar ai nevoie de oameni sănătoşi ca să ai economie puternică. Asta a fost provocarea anul trecut şi cred că am reuşit. De aici a pornit construcţia bugetului şi acest buget are în centru investiţiile. Suma de 62 de miliarde de lei, alocată pe proiecte care se pot face, pentru că asta a fost o altă provocare, nu să punem în buget proiecte doar să fie acolo şi apoi la finalul anului să luăm banii înapoi pentru că nu se pot executa, aceasta a fost o practică în trecut, nu am alocat sume exact pe acele proiecte care pot să meargă, să fie derulate în 2021. Unele vor fi finalizate, altele nu, dar ne gândim în perioada următoare”, a declarat prim -ministrul.

Totodată, Florin Cîțu a precizat că vor să folosească cât mai mult fondurile europene.

Anul trecut am bugetat jumătate din investiţii să fie finanţate din fonduri europene. Ne-am ţinut de cuvânt, 47% din investițiile totale de anul trecut au fost finanțate din fonduri europene. Anul acesta construcția este la fel, jumătate, puțin mai mult, 52%, ar trebui să fie finanțate din fonduri europene și ne vom ţine și de această execuție. Deci, bugetul este unul puternic, echilibrat și vă spun eu, unul care urmărește analizele pe care le fac specialiştii. De fiecare dată când apare un buget, anul acesta am văzut instituţia independentă care în România are ca scop evaluarea modului în care a fost făcut bugetul, Consiliul Fiscal, o instituţie care nu a fost așa de prietenoasă cu guvernele de-a lungul timpului. Anul acesta a dat un verdict cu care eu sunt foarte fericit, a spus că este un buget echilibrat și că anul acesta este poate primul an în care bugetul este realist construit, adică acea estimare de dificit de 7%-7,16% este realizabilă, ceea ce pentru mine e foarte important, să ai o instituție profesionistă care să spună acest lucru. Aici vom vedea și evaluările instituţiilor Comisiei Europene, în martie avem evaluări. Urmează în aprilie toate cele trei agenții de rating care vor face evaluare, dar deocamdată Consiliul Fiscal, prima instituţie profesionistă care spune că este un buget echilibrat, un buget care este realist, deci putem să atingem această țintă. Cam atât despre buget. Bineînțeles, un alt proiect care a început anul trecut și trebuie finalizat anul acesta este PNRR. Uniunea Europeană a reacţionat mult mai bine în această criză față din cea din 2008 și foarte rapid a venit cu două programe. Unul a fost SURE de anul trecut, care finanțează măsuri active, din care am luat deja o parte din bani, deci sunt împrumuturi pe care le luăm la dobânzi foarte bune și putem să finanțăm măsuri active în România, şi a doua este acest Plan de Reconstrucție și Reziliență. Şi aici ideea planului este aceea de a face reformă, de a te ajuta să faci reformă, pentru că atunci când faci reformă inevitabil apar și costuri pe termen scurt. Planul acesta te ajută să ai curajul să faci reformă și să finanțezi reforma, să finanțezi acele costuri pe termen scurt. Şi aici am pornit cam cu aceeași idee pe care o avem și la buget, facem reformă, dar reforma asta trebuie să se vadă în investiții. Deci, veți vedea că resursele alocate în acest PNRR se concentrează pe proiecte de investiții. România a rămas în urmă la investiții – infrastructură, transport feroviar, cred că ce mai important lucru și cred că sigur va rămâne emblema, ștampila, eticheta acestui guvern, dorim să construim spitale noi. Nimeni nu a mai făcut acest lucru în 30 de ani de zile, e momentul să facem acest lucru și veți vedea că, în acest PNRR, sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi”, a mai explicat premierul.

Florin Cîțu a spus că își dorește să fie construite cât mai multe spitale până în 2026.

Sunt în România spitale care pot fi finalizate până în 2026. Aceasta este singura condiție pe care trebuie să o îndeplinim – ca spitalele pe care le vom face să fie finalizate până în 2026, deci să poată să fie finalizate până în 2026. De aceea, îi rog pe toți ceilalți care au proiecte de spitale noi în comunitățile lor, dacă pot fi finalizate până în 2026, trebuie să le includem în acest PNRR. Este foarte important, vă spun, pentru că, este adevărat, s-au băgat mulți bani în sănătate în ultimii ani, dar vrem să băgăm bani în sănătate, spitalele noi trebuie să se construiască și începem cu acest program. Deci sunt mai multe lucruri în PNRR, vom discuta despre ele, dar eu voiam să atrag atenția asupra acestui aspect: eu vreau să rămână, după această guvernare, o construcție de spitale noi și cred că este foarte important să înceapă acum”, a mai declarat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.