Skip to content
Focus Recent

Premierul Florin Cîțu: În 2020 investițiile nete în economie au crescut

Premierul Florin Cîțu anunță că anul trecut investițiile nete în economie au crescut, iar asta o arată ultimele date publicate de INS.
Am reușit imposibilul! În 2020 investițiile nete în economie AU CRESCUT! Am spus din prima zi de mandat că o economie liberală, o economie care produce bunăstare pentru TOȚI românii, se bazează pe investiții. Anul trecut am arătat că e posibil să crești investițiile chiar dacă economia trece prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Investițiile au fost cele care au permis plata salariilor crescute din sectorul bugetar la timp, plata pensiilor crescute la timp, plata șomajului tehnic pentru 1.4 milioane de români. Dar mai ales investițiile au fost cele care au menținut locurile de muncă și, astfel, România a avut cea mai mare creștere economică din UE. O economie liberală încurajează și susține investițiile. În 2021 accelerăm lucrurile, iar investițiile susținute de buget cresc cu peste 8 miliarde lei, la un nivel record din ultimii 30 de ani, de 62 miliarde lei. România, în sfârșit, merge în direcția bună pentru toți românii”, a explicat premierul.
Potrivit celor de la INS în trimestrul IV 2020 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 37535,9 milioane lei, în scădere cu 0,6%, comparativ cu trimestrul IV 2019.
Totodată, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,1%. Creștere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 9,3%. Scăderi s-au înregistrat la alte cheltuieli cu 10,5% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%.
Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.