Skip to content
Ediția de astăzi

Premierul României anunță care sunt prioritățile pentru bugetul pe 2021

Premierul României Florin Cîțu a anunțat luni, 25 ianuarie, care sunt prioritățile pentru bugetul pentru anul acesta, care urmează să intre în dezbatere în Parlament, cel mai probabil, în data de 4 februarie.

Prioritățile le-am anunțat deja de anul trecut. Investiții și sănătate. Suntem în continuare în pandemie, încă n-am scăpat de pandemie, La aceasta s-a adăugat și campania de vaccinare, cu resurse suplimentare pentru plata vaccinului bineînțeles, dar și pentru susținerea campaniei de vaccinare. Deci, bugetul de aici a pornit. Știu că Ministerul Finanțelor publice finalizează astăzi discuțiile cu ordonatorii de credite, deci ar trebui să avem la finalul zilei de astăzi o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu și cred că este un buget bun, pentru a susține creșterea economică în 2021. Vom vedea astăzi, la finalul zilei de astăzi, care au fost cererile de la ordonatori și câte dintre ele pot să fie susținute de situația economică de astăzi. Ştim de la Comisia Naţională de Strategie și Prognoză că PIB-ul nominal rămâne cam la același nivel, puțin mai mare ca anul trecut, și asta ar însemna că avem trei ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat – deși anul trecut am avut o scădere, anul acesta vom avea o creștere, dar PIB-ul nominal rămâne în același context. Deci acestea sunt cifrele macro de unde pornim”, a declarat premierul României.

Legat de majorarea pensiilor, premierul a precizat că bugetul pornește de la legislația în vigoare.

Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei față de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama, deja avem… 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creștere la alocații, creșterea de anul trecut plus creșterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde; vorbim de 1,1% din PIB suplimentar față de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus față de anul trecut. De aici pornim construcția bugetului anul acesta – pe legislația în vigoare, bineînțeles. În acest moment – și am mai spus public acest lucru – ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a pornit și a fost prezentată public ca o lege care elimină inechitățile din administrația publică și a creat mai multe probleme prin tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare, și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Şi atunci, bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm și forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a explicat acesta.

Florin Cîțu a mai spus că nu a fost finalizată analiza asupra sporurilor pe care le au bugetarii.

”Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. Aici este vorba de o reformă care, să știți, aceste reforme pe care vrem să le introducem se vor întinde pe doi ani de zile și o mare parte din reformele pe care le vom adopta în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022, și trebuie să vă gândiți la bugetul pe 2021, deci nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim la acești doi ani de zile. Eu așa mă uit la acest buget, și la investiții, și la cheltuielile de personal, la tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile. Şi pentru că nu m-aţi întrebat încă, am să vă spun eu despre investiții. Vor crește anul acesta cheltuieli cu investițiile în buget, vom păstra același principiu pe care l-am avut anul trecut de a finanța o cât mai mare parte din investiții din fonduri europene. În ședința de guvern, cred că acum două sau trei ședinţe de guvern, am cerut ministerelor să identifice acele proiecte de investiții care pot fi transferate pe PNRR. Deci acest efort pe care l-am făcut anul trecut și a dat rezultate, aproape jumătate din banii cheltuiți anul trecut de investiții au fost decontați, continuăm cu el și dorim să creștem acest procent. Cea mai mare parte din banii cheltuiți de la buget să fie, de fapt, pe investiţii să fie din fonduri europene. Avem şi PNR și exerciţiul financiar următor”, a mai declarat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.