Skip to content
Ediția de astăzi Spot

Premierul României: Suntem pregătiţi pentru cea de-a doua etapă de vaccinare

Prim ministrul României Florin Cîțu a anunțat că suntem pregătiți pentru demararea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare împotriva COVID 19.

Da, suntem pregătiţi. Şi eu zic că în România campania de vaccinare merge bine, iar estimările pe care le avem, să mergem către 150.000 de vaccinuri pe zi arată clar că direcţia este una bună. Am spus, acum sunt 230, erau ieri când am comunicat cu prefecţii, 230, nu ştiu câte sunt astăzi centre de vaccinare, dar ținta de avea 1.000 de centre de vaccinare este una ambiţioasă. Sunt sigur că va fi atinsă. Trebuie să aducem mai multe vaccinuri, să creștem ritmul în care vin vaccinurile în România, asta este de fapt, o provocare, dar aici suntem limitați și de ce se întâmplă în UE, cum sunt vaccinurile aprobate şi să fie după aceea livrate. Dar noi suntem gata să vaccinăm, eu spun, 100.000 de oameni cât mai rapid, pe zi”, a precizat premierul.

De asemenea, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru acordarea unor stimulente financiare medicilor care ajută la campania de vaccinare.

Au fost introduse – dar nu este o formă finală – un mod de a motiva şi medicii de familie să participe la această campanie de vaccinare. Sumele… vom vedea, vom discuta asupra acestor sume. Nu ştiu dacă rămân cele finale din acest proiect de ordonanță. Dar faţă de proiectul inițial, a fost introdusă şi o schemă de motivare pentru medicii de familie, ca să ajute la campania de vaccinare. (…)Eu zic că schimbarea majoră este introducerea acestei scheme de motivare pentru medicii de familie. Știm foarte bine, pot ajuta foarte mult în acest moment”, a mai explicat șeful Executivului.

Legat de deschiderea școlilor premierul a spus că își dorește să se întâmple asta, dar să nu fie pusă în pericol sănătate elevilor și profesorilor.

Da, bineînțeles, am avut o discuție și cu domnul Hunor și cu domnul Barna. Da, și eu vreau să fie redeschise școlile, vreau să redeschidem și restaurantele. Am spus acest lucru și anul trecut, din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi problema pe sănătate aș vrea să fie redeschise. Avem această condiționare de pandemie. Domnul ministru va prezenta modificarea din Ordonanța de Urgență, dar personal eu cred că trebuie să facem totul să putem să redeschidem școala cât mai devreme. De aceea e important ca și pe lângă campania de vaccinare să avem și această campanie de reducere a efectelor pandemiei, să menținem ritmul. Până acum am văzut că a scăzut numărul și am ajuns la un nivel confortabil. Sunt orașe care au ieșit din carantină, municipii, trebuie să mergem în acest trend. Dacă păstrăm această tendință, putem să redeschidem școlile pe 8 februarie, dar este important, repet, campania de vaccinare este importantă, avem resursele și este prioritate zero. În același timp trebuie să păstrăm și această campanie de a reduce efectele pandemiei. Să nu uităm că trebuie să păstrăm în continuare distanțare, să purtăm mască, dezinfectant etc”, a mai precizat premierul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.