Skip to content
Administrație locală Recent

Președintele Comisiei pentru Administrație anunță: Nu mai sunt bani pentru PNDL! Ce proiecte din Mehedinți sunt amenințate!

Președintele Comisiei  de Administrație Publică din Camera Deputatilor Florin Roman vine cu o veste proastă pentru primarii din întreaga țară: nu mai sunt bani pentru Programul Național de Dezvoltare Locală!

Am fost informat ca săptămâna viitoare, MDRAP urmează sa transmită notificări către primarii, prin care anunța ca banii pentru Programul National de Dezvoltare Locală sunt aproape epuizați la mijlocul anului. Mai exact, vorbim de o notificare in care se spune alb pe negru ca a fost atins procentul de 80% din totalul creditelor de bugetare, pentru PNDL, alocate în acest an. Adică s-a ajuns la fundul sacului și nu mai sunt bani pentru lucrările în execuție”, anunță deputatul liberal Florin Roman.

Se pare că cei de la ministerul Dezvoltării au solicitate ministrului Finanțelor să fie suplimentate sumele, dar au fost refuzați.

Decizia deblocării celor peste 15.000 de proiecte derulate pe PNDL 1 și 2 stă în pixul lui Teodorovici, care folosește argumentul financiar și în jocul politic de la congresul PSD. Mesajul transmis primarilor PSD este simplu: “Votați cu mine la congres vă dau bani, nu mă votați, nu primiți bani!”. PNL a atras atenția în nenumărate rânduri că PNDL este un instrument util administrației publice locale, atât timp, cât modalitatea lui de aplicare se ține departe de jocuri politice. Am mai spus că sumele alocate pentru anul în curs nu vor fi suficiente. Sper ca ministrul Teodorovici sa înțeleagă ca desele lovituri aplicate primăriilor, mai întâi prin așa-zisa revoluție fiscală care a tăiat bugetele locale, apoi prin trecerea cheltuielilor sociale, în totalitate in sarcina autorităților locale, nerespectarea angajamentelor asumate pentru primele 3 luni ale anului, este deja prea mult. Blocarea celor circa 15.000 de șantiere, alimentări cu apă, canalizări, poduri, podețe, străzi interioare, în mijlocul anului ar însemna un faliment total al PNDL. Proiectele începute nu pot fi finalizate din bugetele locale mai ales în condițiile existenței contractelor de finanțare cu condiții clare, pentru că acum toți banii merg în partea socială. Solicit primului-ministru Viorica Dancila, chemarea urgentă la ordine a ministrului de Finanțe și deblocarea finanțării investițiilor”, a mai declarat Florin Roman.

Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu anunța recent că prin PNDL II s-au finanțat 16.500 km de conducte de apă și canalizare care vor deservi 6,5 milioane de locuitori (4.750 km realizați), 20.000 km de drumuri judeţene şi comunale care vor deservi 15 milioane de locuitori (7.000 km realizați) și 1.290.000 mp de construcţii care vor deservi și 270.000 de elevi (285.000 mp realizați).

Și în Mehedinți sunt în desfășurare mai multe proiecte finanțate prin PNDL, drept urmare multe dintre lucrări ar putea fi sistate în viitorul apropiat dacă nu vor mai fi fonduri. Asta fiind o a ”doua” lovitură dată primarilor, după ce, în urma OUG 114, mulți s-au trezit că trebuie să dea bani în plus, pe care nu îi au.

Mai mult chiar, ar putea fi pusă în pericol și proiectele prin care primarii puteau cere bani pentru extinderea rețelei de gaz în județul Mehedinți, care oricum este singurul din România care are o singură localitate cu rețea de gaz, respectiv Drobeta Turnu Severin care nici aici lucrurile nu sunt cum trebuie. Scandalul etern cu Mehedinți Gaz este grăitor în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.