Skip to content
Ediția de astăzi

Președintele Iohannis: Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, noi putem să învingem pandemia prin vaccinare

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că este nevoie să se lucreze pe conștientizare în ceea ce privește campania de vaciinare, pentru că oamenii nu pot fi constrânși.

Eu cred că este foarte important să lucrăm pe conștientizare. Nu, nu putem să-i constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă fiindcă nu le înțeleg. Și așa este și cu vaccinarea. Trebuie să aprofundăm, să îmbunătățim campania de vaccinare, asta este, fiindcă pandemia nu s-a terminat. De asta, de fiecare dată când fac declarații spun românilor să se vaccineze. Este foarte, foarte important, ca să prevenim un nou val, ca să prevenim răspândirea acestui virus. Însă, interdicții neexplicate în această etapă, după părerea mea, nu ne duc foarte departe și chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate în locuri neesențiale, cum se spune, nu știu, în restaurante, cinematografe și așa mai departe, asta nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinarea în masă. Pe de altă parte, noi suntem acum deja în al doilea an de pandemie, nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, noi putem să învingem pandemia prin vaccinare. Este destul de simplu de spus, este mai complicat de realizat. Însă, repet, vaccinul este disponibil la liber de câteva luni de zile deja și oamenii trebuie să înțeleagă că noi am ajuns aici, în faza în care avem puține cazuri, și datorită vaccinării și dacă vrem să rămână așa, atunci vor trebui mult mai mulți români să meargă să se vaccineze. Altfel, este evident că vom avea valul patru, așa cum a apărut deja în țările din vestul Europei. Şi valul patru, trebuie să o spunem răspicat, este valul care se întinde între cei nevaccinați. Știu că ați citit articole, ați auzit că și persoane care au fost vaccinate au fost depistate pozitiv. Așa este, dar ei nu fac boala, deci ei sunt depistați pozitiv, dar nu fac boala cu simptome grele, rare, foarte rare cazuri care ajung la spital. Deci vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii și este vital acest lucru și atunci, ca să vă răspund, sub linie: vaccinați-vă”, a declarat președintele.

Totodată, Klaus Iohannis crede că este inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat.

Este o discuție care va fi din ce în ce mai intensă și la noi dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze. Eu cred, de exemplu, că este inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat, fiindcă oamenii se duc cu încredere la spital ca să se facă bine și atunci vă dați seama, dacă de acolo ia virusul, omul a obținut exact opusul la ce s-a așteptat. Și la noi mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului. Deci, eu dacă merg la spital și contribui, mă aștept acolo să fiu tratat ca să plec mai sănătos de acolo decât am venit, nu să mă duc la spital și să plec de acolo bolnav. E o logică destul de simplă. Este însă foarte complicat că sunt oameni care din varii motive medicale nu pot fi vaccinați, și așa mai departe, însă chestiunea trebuie discutată și la modul de răspunderea societății, răspunderea persoanei. Am avut mai multe discuții cu medici, cu personal medical, în ultimele luni de zile am făcut și relativ multe vizite și am întrebat. Adevărul este că în jur de 90% din personalul medical este vaccinat. Deci, deja, suntem într-o zonă în care discuția devine mai degrabă teoretică decât practică, și cei care nu sunt vaccinați de obicei nu sunt medici sau asistente, este alt personal auxiliar care încă nu a înțeles foarte bine importanța acestor proceduri. Dar, dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau orice altceva își imaginează, dacă dă rezultate, este bine. Însă trebuie să vedem la ce costuri, că deja vaccinul este gratuit, procedura de vaccinare este gratuită, centrele de vaccinare sunt gratuite. Undeva trebuie să zicem, ok putem să le dăm ceva de încurajare, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”, a mai explicat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.