Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Președintele Klaus Iohannis: Nu este nevoie să închidem toată țara

Președintele României Klaus Iohannis a transmis că nu este nevoie să fie închisă toată țara, iar acolo unde sunt focare de infecție se va acționa local.

”Strategia este destul de clară și am prezentat-o în repetate rânduri, vom reacționa și autoritățile vor reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara. Dacă avem focare semnificative într-un anumit număr de județe, atunci acolo se va acționa. De aceea, s-a introdus de către specialiști, de către experți acea scală care ne spune dacă este cazul să se ia anumite măsuri sau nu, ați văzut cu măsurile care s-au luat în București, în Cluj, în altă parte, de fiecare dată aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor, care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă. Așa se va continua. Avem în continuare situații foarte diferite, în diferite localități din România. Sunt orașe, sunt comune unde din păcate numărul de bolnavi este mare, dar sunt de asemenea orașe și comune unde aproape că nu există bolnavi și atunci este foarte bine să se reacționeze local, țintit, pentru ca măsurile să prindă acolo unde se răspândește cel mai rapid boala”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a făcut apel la responsabilitate și asumare din partea tuturor.

Cu siguranţă avem situaţii diferite, sănătatea publică este ameninţată de  COVID-19, iar politica românească este ameninţată de PSD. Sunt două pericole şi trebuie să ne adresăm şi într-o parte şi în cealaltă parte. Acum, după alegeri, este evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni şi trebuie să luăm măsurile care se impun în prag de toamnă, iarnă, fiindcă lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea toamnei şi cu vremea mai rece. Vă rog să nu facem o confuzie între abordarea politică, care este necesară, fiindcă societatea merge mai departe. Noi nu vrem să ne oprim undeva în mijlocul bolii, dar este clar că abordarea politică este una, abordare publică în situația de pandemie trebuie să fie una aplicată, care se bazează pe măsurile propuse de experți. Da, autorităţile au reacţionat corect, însă daţi-mi voie să revin la mesajul pe care l-am spus de multe ori: nu se poate aştepta nimeni ca Guvernul singur să stăpânească epidemia, este o răspundere partajată. Autorităţile au partea lor de răspundere, cu măsurile, cu restricţiile, cu amenzile, de ce nu, să o spunem şi pe asta, dar fiecare dintre noi, deci cetăţeanul are probabil răspunderea mai mare fiindcă boala nu se răspândeşte de la o autoritate la altă autoritate sau din instituţie în instituţie. Boala se răspândeşte de la om la om şi de aceea răspunderea noastră individuală este foarte mare şi nu este bine să amestecăm aceste lucruri, dar câteodată politicienii se bagă şi unde nu trebuie şi cu siguranţă vă amintiţi că PSD a ţinut în Parlament câteva săptămâni o lege care trebuia dată urgent pentru a permite Guvernului să ia măsuri exact pentru îngrădirea epidemiei”, a mai precizat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.