Skip to content
Focus Recent

Președintele PNL Mehedinți: Cine să facă investiţii în România cu un cadru legislativ instabil şi impredictibil?

Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu a participat la conferința ”Energia în Priză”, în calitate de vorbitor, unde a ”denunțat” dubla măsură, pe care o aplică unii jucători din domeniu, ajutați fiind de mai multe măsuri luate de Guvernul PSD.

„Cine să facă investiţii în România cu un cadru legislativ instabil şi impredictibil? Ar trebui ridicată pentru investitorii noi regula ca producătorii să vândă energie doar pe bursă şi să nu existe contracte pe termen lung. O să depun un proiect de lege în acest sens, pentru a elimina această restricţie din Legea energiei şi a gazelor, cel puţin pentru investiţiile noi, pentru că nu este normal să fie aşa. Nu investeşte nimeni dacă nu ştie cum îşi va vinde apoi energia„, a declarat Virgil Popescu.

Totodată, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii a explicat, din nou, de ce măsura de plafonare a prețului gazelor la producători, dată prin OUG 114, nu este în realitate un beneficiu pentru români.

Abrogarea OUG 114 are nevoie de o perioadă de tranziţie de până în aprilie 2020. Trebuie să ne întoarcem acolo unde am fost, adică la piaţa liberalizată. Am reuşit abrogarea, în mare parte, a tuturor articolelor din Ordonanţa 114, în special la energie electrică. Taxa de 2% a fost înlăturată, practic s-a revenit la 0,1% şi am reuşit abrogarea articolului care plafona preţurile la energie electrică şi gaze naturale, propunând o perioadă de tranziţie de 90 de zile în Comisie. În discuţiile care au avut loc ulterior între furnizorii de energie şi grupurile politice am înţeles că se doreşte o perioadă de tranziţie mai mare. Pentru mine tranziţie înseamă o perioadă relativ scurtă de timp. Am fi de acord cu o perioadă până în aprilie 2020, dar cred că totuşi 2021, cum înţeleg că se discută acum nu mai este tranziţie. Mi se pare că ne întoarcem uşor uşor la preţurile reglementate„, a mai explicat deputatul.

Virgil Popescu a subliniat faptul că OUG 114 a creat mari tulburări în piaţă, timp în care unii au avut de câştigat, alţii de pierdut.

După părerea mea, prin OUG 114 au avut de pierdut românii în primul rând. Nu am văzut o scădere de preţ nici la curent electric, nici la gaze naturale, din contră, s-a simţit o uşoară creştere. Producătorii de gaze naturale au fost nevoiţi să vândă cu 68 de lei MW, producătorii de energie electrică au avut un adaos de 5% impus pentru energia electrică vândută către consumatorii casnici la un preţ mai mic, deci practic producătorii au fost nevoiţi să scadă preţul. La consumatorii casnici preţul a rămas constant şi atunci ne întrebăm cine a avut de câştigat? Această diferenţă s-a dus către lanţul distribuţie-furnizare. Nu cred că acesta a fost scopul, să transferăm din eventualul profit al producătorilor către furnizori şi distributor. Cred că trebuie să punem ordine în piaţă şi Ordonanţa 114 trebuie abrogată, cel puţin din punct de vedere al energiei electrice„, a mai afirmat Virgil Popescu.

Totodată, vicepreşedintele Comisiei de Industrie consideră că există un interes din piaţa unor jucători din piaţă ca OUG 114 să fie abrogată, în timp ce alţii doresc să tragă cât mai mult de ea, pentru că au observant că au beneficii.

Nu cred că este normal ca dintr-o eroare legislativă să dăm şansa unora să câştige în continuare. Nu ştiu dacă sunt reale zvonurile din piaţă, ANRE-ul trebuie să ne lămurească cum că prin această ordonanţă anumiţi furnizori şi-au recuperat pierderile. Nu cred că acesta este scopul OUG 114, să facem anumite firme bune de vândut. Cred că trebuie să punem lucrurile în matcă şi piaţa liberalizată să funcţioneze aşa cum trebuie. Am avut o piaţă liberalizată şi foarte bună a energiei electrice, am pus bazele pieţei liberalizate la gaze naturale şi practic ne-am întors cu ceva ani în urmă prin această OUG 114„, a subliniat Virgil Popescu.

Președintele PNL Mehedinți a criticat și proasta organizare de la ministerul Energiei având în vedere că România riscă o procedură de infringement care va fi aplicată de Comisia Europeană din cauza faptului că aceasta nu a eliminat restricţiile impuse comerţului cu gaze naturale dintre statele membre aşa cum se prevede în normele UE privind piaţa internă în sectorul gazelor naturale.

Mai mult chiar, Comisia Europeană ne-a cerut definirea cosumatorului vulnerabil.

Există în jurul Bucureştiului vile cu piscine încălzite care beneficiază de subvenţie la gaze, ceea ce este strigător la cer. Este o risipă de resurse financiare care se dau în acest moment către toată lumea. În discuţii, Ministerul Energiei şi ANRE spun că Guvernul nu are capacitatea administrative ca până la 2 octombrie 2020 să reuşască să definească consumatorul vulnerabil. Nu înţeleg cum nu putem să ştim care sunt persoanele care au nevoie de subvenţii„, a mai adăugat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.