Skip to content
Ediția de astăzi

Președintele PNL Mehedinți, pe lista miniștrilor în Guvernul PNL

Pe modelul moțiunii de cenzură, Guvernul Ludovic Orban are nevoie de minim 233 de voturi în Parlament pentru a fi învestit. Potrivit unor surse liberale citate de PSNews.ro, se pare că Ludovic Orban a reușit, până la momentul publicării acestei știri, să strângă 222 de voturi, fără PRO România.

Practic, liberalilor le mai lipsesc minim 10 voturi pentru a-și trece Guvernul, a cărui listă va fi prezentată joi, urmând ca audierile în comisii să aibă loc vineri, iar luni, marți să se și supună la vot.

PNL, acord cu ALDE

Totodată, potrivit surselor PSnews.ro, PNL a semnat deja un acord de colaborare cu ALDE, iar în ceea ce privește PRO România, se pare că nici până la acest moment Victor Ponta nu le-ar fi oferit un răspuns clar celor de la PNL.

Strategia lui Ludovic Orban este ca acesta să meargă la președintele Klaus Iohannis cu câte 2-3 nume pentru fiecare minister pentru a se negocia cea mai potrivită variantă.

PSnews.ro vă prezintă cele mai noi nume vehiculate pentru a face parte din Guvernul președintelui PNL:

Ministerul Finanțelor Publice – Cristian Păun, profesor la ASE şi consilierul liderului PNL, Ludovic Orban;

Ministerul Afacerilor Interne –Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului. Varianta a doua: Laurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru administraţie publică.

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe

Ministerul Apărării Naționale –Nicolae Ciucă;

Ministerul Justiţiei –Cătălin Predoiu, deputat, fost ministru al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu şi Boc.

Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie şi consilier al liderului PNL Ludovic Orban

Ministerul Sănătăţii – Vasile Rîmbu, managerul Spitatului Judeţean Suceava

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților.

Ministerul Muncii – se vehiculează numele Violetei Alexandru, președinte PNL București, dar și al Marei Calista, deputat PNL, sau Claudia Boghichevici.

Ministerul Agriculturii – au apărut numele deputatului de Dolj Nicolae Giugea, al președintelui Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru și al fostului deputat de Vrancea Nini Săpunaru;

Ministerul Educației – Monica Anisie, fost secretar în Guvernul Cioloș; Marilen Pirtea, sau Florica Cherecheș.

Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Ministerul Dezvoltării – Laurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru administraţie publică. A doua variantă: Florin Roman, preşedintele Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor.

Ministerul Culturii – se iau în calcul numele consilierului prezidențial Sergiu Nistor ori al deputatului Florica Cherecheș, lider al Organizației de Femei a PNL;

Ministerul Mediului – Costel Alexe, vicepreşdintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marțea trecută, numele noului prim-ministru. Acesta este Ludovic Orban, președintele PNL. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de consultări cu șefii partidelor de opoziție.

„PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus că sunt dispuși să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu cu guvernul Dăncilă interimar”, a spus Klaus Iohannis.

DETALII AICI: E oficial! Ludovic Orban, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern

Orban are, conform Constituției, o perioadă de 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea Cabinetului. PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a-ți pune în funcție Executivul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.