Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent Spot

Primăriile din Mehedinți, fără bani de salarii

 

Funcţionarii din şase primării din Mehedinți nu şi-au mai primit salariile de câteva luni. Este vorba de primăriile din Podeni, Pădina, Bala, Ilovița, Rogova, Livezile și Braniștea.

Blocaj financiar la șase primării din județul Mehedinți. Fiindcă la finele anului aveau în cont bani de la Uniunea Europeană pentru proiecte de dezvoltare, în ianuarie 2018 s-au trezit că nu mai primesc bani de la Guvern din cotele de TVA defalcate. Așa se face că edilii nu mai au bani de salarii și administrația locală funcționează la limită. Cu bugetele locale goale, primarii nici nu mai iau în calcul resurse pentru dezvoltare, adică pentru implementarea de proiecte în folosul locuitorilor.

În această situație s-a ajuns nu pentru că s-au mărit salariile, ci din cauza unei prevederi din Legea bugetului de stat, care spune că dacă, la sfârşitul unui an, o primărie are un excedent bugetar, atunci la alocarea bugetului pentru anul viitor suma alocată acelei primării va fi redusă cu jumătate din suma care constituie excedent bugetar. Așa s-a întâmplat, de exemplu, la Bala, care finele anului 2017 avea în cont patru milioane de lei, bani care proveneau din fonduri europene sau alte economii pentru investiţii, astfel că suma alocată de la buget s-a înjumătăţit cu 2 milioane de lei, iar la prima rectificare de buget nu a mai primit niciun leu.

Și la Podeni situația este gravă. Cei 11 angajați ai instituției nu și-au primit salariile de trei luni. A trecut 8 septembrie, data când de regulă li se achitau drepturile salariale, iar acum așteaptă cu toții ca primăria să primească banii necesari la rectificarea de buget. „Nici noi nu mai știm cum ne descurcăm. Avem datorii peste datorii. Am intrat în a patra lună fără salarii, dar așteptăm acum să ne dea banii că am văzut că a trecut rectificarea”, ne-a spus un funcționar al primăriei.

Dar primăriile nu se confruntă doar cu problema salariilor, din lipsa fondurilor peste jumătate din administrațiile publice locale din Mehedinți au stagnat proiectele care trebuiau începute în această perioadă ori aveau nevoie de cofinanțare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.