Skip to content
Focus

Profil de candidat: Kelemen Hunor, la a treia încercare de a deveni primul președinte maghiar al României

Kelemen Hunor (52 de ani) este candidatul UDMR la alegerile prezidențiale din noiembrie. El este la a treia încercare de-a se instala la Cotroceni, după cele din 2009 și 2014, când a obținut 3,83%, respectiv 3,47% din voturile exprimate.

El este parlamentar din anul 2000 și președintele UDMR din 2011, atunci când Marko Bela s-a retras din funcție.
Între anii 2009 și 2012, Kelemen Hunor a fost ministru al Culturii, în Guvernul Boc, iar din nou în anul 2014, pentru 9 luni, în Guvernul Ponta. În acest timp a fost vicepremier, potrivit PSNews.ro

Mesaje de campanie: educație, infrastructură, locuri de muncă

La lansarea candidaturii la prezidențialele din toamnă, liderul UDMR a spus că un preşedinte are atribuţii constituţionale, dar mesajele trebuie să fie mult peste ce spune Constituţia, pentru că ce spune preşedintele, cum acţionează preşedintele este un model pentru fiecare cetăţean.

„De aceea eu cred că trebuie să vorbim şi despre educaţie, despre infrastructură, locuri de muncă, mediu, fiindcă şi noi vrem o ţară mai bună, un stat de drept, dar drept, şi noi vrem o ţară mai performantă, mai creativă. De aceea în această campanie trebuie să vorbim despre viitor, despre viziunea fiecăruia pentru anii care urmează”, a precizat Kelemen.

Ce scrie în CV-ul președintelui UDMR

Kelemen Hunor s-a născut pe data de 18 octombrie 1967 în comuna Cârţa, judeţul Harghita.

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj-Napoca în 1993 şi Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, în 1998.

Între 1990 şi 1997 a fost redactor la emisiunea în limba maghiară transmisă de Radio Cluj-Napoca, iar între 1993 şi 1997 a fost redactor la revista culturală ‘Korunk’ (Timpul), care apare în limba maghiară.

Şi-a început activitatea politică în anul 1987 când a devenit secretar de stat al UDMR în cadrul Ministerului Culturii, post pe care l-a ocupat timp de patru ani.

Ce spun sondajele

În ultimul sondaj IMAS, Kelemen Hunor este cotat cu șansa a șasea, după Klaus Iohannis (PNL), Mircea Diaconu (ALDE și Pro România), Dan Barna (USR-PLUS), Viorica Dăncilă (PSD) și Theodor Paleologu (PMP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.